Банкеръ Daily

Общество и политика

Евродепутатите единодушно подкрепиха Мария Габриел за еврокомисар

Две комисии в Европейския парламент - по промишленост, изследвания и енергетика и по култура, одобриха единодушно кандидатурата на българския кандидат Мария Габриел, която ще поеме поста еврокомисар с ресор "Иновации и младеж". 

В понеделник Габриел отговори на повече от 50 въпроса по време на изслушването си пред депутатите от двете комисии. Лидерът на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер отбеляза, че представянето на Габриел и на Фил Хоган, който бе изслушан за поста еврокомисар за търговията, е било силно и те са "правилните хора на правилното място и единодушното им утвърждаване е повече от заслужено".

Програмите "Хоризонт Европа", "Еразъм +", "Tворческа Европа" са една малка част от задълженията, с които е натоварена Мария Неделчева-Габриел.

Бюджетът на "Еразъм +" до 2020 г. е 14.7 млрд. евро. 

Програма "Хоризонт Европa" е най-амбициозната до момента за научни изследвания и иновации. Предложението на ЕК е за периода 2021-2027 г. програмата да е с бюджет 100 милиарда евро. В него се включва 97.6 милиарда евро по линия на програмата "Хоризонт Европа", от които 3.5 милиарда евро ще бъдат разпределени за фонда InvestEU, а 2.4 милиарда евро - за програмата на Евратом за изследвания и обучение.

1.46 милиона евро е бюджетът на програмата "Творческа Европа".

Пречка пред утвърждаването на новата Еврокомисия се явяват кандидатите за еврокомисари, излъчени от Унгария и Румъния. 

Кандидатурите на Румъния и Унгария бяха отхвърлени от правната комисия в Европейския парламент. Това е комисията, която преди да започнат фактическите изслушвания, определя дали при комисарите има някакъв конфликт на интереси. Тези двама кандидати не бяха допуснати до изслушванията.

Европейският парламент изпрати писмо до Урсула фон дер Лайен и Унгария вече предложи нов кандидат. Същото се очаква да направи и Румъния. Ако всички еврокомисари бъдат одобрени, цялата комисия ще бъде гласувана на 23 октомври в Пленарната зала в Страсбург. 

Комисията "Фон дер Лайен" стъпва в длъжност на 1 ноември. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във