Банкеръ Daily

Общество и политика

Евродепутати ще разследват полицейското насилие над протестиращи

Елена Йончева

Евродепутати от мониторинговата група за демокрация ще разследват полицейското насилие срещу протестиращи в София от миналата година. Това ще стане по време на мисията им в България в края на септември. Българският евродепутат Елена Йончева съобщи, че са предвидени срещи с прокуратурата и МВР, по време на които ще се изиска информация за неприемливото поведение на служителите на реда през юли 2020 г.

"Потресаващите видеозаписи, на които се вижда как няколко полицейски служители упражняват жестокост и насилие срещу протестиращи младежи, бяха разпространени в петък вечерта. Бившите управляващи от ГЕРБ, допуснали безнаказано, и по този начин насърчили, подобно поведение, би трябвало да понесат политическа отговорност. Преките участници – да бъдат наказани според законите в страната. Именно това е същността на правовата държава, която България би следвало да бъде. Неприемливо и извън всякакви демократични стандарти в държава членка на ЕС е да се допуска отминаването на случая без да се вземат мерки", коментира Йончева. Тя обяви, че ще направи всичко в нейните правомощия като европейски депутат и член на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), както и като единствен представител на България в мониторинговата група за демокрация, полицейското насилие да не остане без последствия.

"В безпрецедентната резолюция за България, която Европейският парламент прие през октомври 2020 г. по моя инициатива, беше отбелязано с тревога и безпокойство случващото се в страната, включително и насилието срещу протестиращите българи", припомни тя. "Доказателствата за това, които виждаме днес, само потвърждават казаното вече в резолюцията", изтъкна евродепутатът.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във