Банкеръ Daily

Общество и политика

Евродепутати са в България заради върховенството на закона

Делегация от Европейския парламент е на посещение в България, съобщиха от пресофиса на парламента в София. Членовете на Комисията по граждански свободи посетиха Словакия на 21-22 септември, а България - на 23-24 септември. Целта на посещението е да са направи оценка на спазването на върховенството на закона.

Делегацията включва следните членове на ЕП: София ин'т Велд (Renew, Нидерландия - председател на делегацията), Елена Йончева (С&Д, България), Клеър Дейли (Левица, Ирландия), Владимир Билчик (ЕНП, Словакия), Анализа Тардино (ИД, Италия) и Патрик Яки (ЕКР, Полша)

По време на първото си посещение в България членовете на Комисията по граждански свободи се срещат с различни организации на гражданското общество, както и с висши държавни и правителствени служители, включително с президента, министър-председателя, няколко министри, омбудсмана и главния прокурор. Членовете на ЕП повдигат пред тях въпроси, свързани с върховенството на закона, включително свободата на медиите и борбата с корупцията.

"Мониторинговата група не е разследващ орган, нашата цел е да съберем информация и да предизвикаме дебат, да запознаем депутатите в ЕП с действителните проблеми в България и да намерим инструменти постепенно те да бъдат решавани", заяви пред БНР евродепутатът Елена Йончева от групата на социалистите и демократите във връзка с продължаващото втори ден посещение на делегацията от евродепутати и експерти от Европарламента в България, която има за цел да проучи ситуацията с върховенството на закона в страната. Специално внимание ще бъде отделено и на свободата на медиите.

Тя подчерта, че България вече е във фокуса на евродепутатите и "който и да дойде на власт, няма да му позволим да нарушава по драстичен начин върховенството на закона и свободата на медиите".

Йончева обясни че срещата на делегацията с генералния директор на БНТ Емил Кошлуков е, за да разберат доколко той е гаранция, че тази медия представя всички гледни точки: "Доколко БНТ е национална, а не действа като правителствена, както беше до този момент".

Facebook logo
Бъдете с нас и във