Банкеръ Daily

Общество и политика

Евродепутати пристигат в България заради върховенството на закона

Евродепутатът Елена Йончева също е част от делегацията на ЕП.

Делегация на Европейския парламент ще посети България на 23-24 септември. Членовете на Комисията по граждански свободи ще посетят Словакия и България, за да оценят спазването на върховенството на закона, като част от текущото наблюдение на ситуацията в целия ЕС.

Делегацията ще включва следните членове на ЕП: София ин'т Велд (Renew, Нидерландия - председател на делегацията), Елена Йончева (С&Д, България), Клеър Дейли (Левица, Ирландия), Владимир Билчик (ЕНП, Словакия), Анализа Тардино (ИД, Италия), Патрик Яки (ЕКР, Полша) и Сергей Лагодински (Зелени/ЕСА, Германия). 

По време на първото си посещение в България членовете на Комисията по граждански свободи ще се срещнат с различни организации на гражданското общество, както и с висши държавни и правителствени служители, включително с президента, министър-председателя (подлежи на потвърждение) и няколко министри, омбудсмана и главния прокурор. Очаква се членовете на ЕП да повдигнат пред тях въпроси, свързани с върховенството на закона, включително свободата на медиите и борбата с корупцията.

Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права към комисията по граждански свободи, бе създадена през юни 2018 г. след убийствата на малтийската блогърка и журналистка Дафне Каруана Галиция и на словашкия журналист Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова. С мандат до 31 декември 2021 г., Групата съсредоточава работата си върху заплахите за демокрацията, върховенството на закона и основните права, както и върху борбата с корупцията в ЕС, във всички държави членки.

Европейският парламент изпрати няколко делегации в Словакия след убийството на Ян Куциак и Мартина Кушнирова през 2018 г. Първата делегация, организирана съвместно от комисиите по граждански свободи и по бюджетен контрол, посети Словакия през март 2018 г. През септември последва посещение на Комисията по граждански свободи, като част от делегация, която обхвана и Малта, а през декември 2018 г. евродепутати от Комисията по бюджетен контрол пътуваха до страната.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във