Банкеръ Daily

Общество и политика

Евродепутати искат извънреден фонд за медиите и творческите сектори

Членовете на комисията по култура на Европейския парламент настояват, че е необходима подкрепа за творческите сектори, а особено за медиите, тъй като в условията на пандемията приходите им от реклама намаляват с до 80 процента.

Според тях трябва да се създаде извънреден фонд за меди и целеви структурни фондове за култура. Те настояват и че трябва да се дадат гаранции, че подкрепата на Европейския съюз ще достигне до малките и средни предприятия, които работят в сферата на културата, до самостоятелни творци и благотворителни организации.

В писмо до еврокомисарите Тиери Бретон (отговарящ за вътрешния пазар и услугите) и Мария Габриел (еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта) членовете на комисията на Европейския парламент по култура и образование (CULT) отбелязват, че Европейският съюз трябва да направи повече, за да помогне именно на медиите и творците.

По конкретно – да се обмислят различни възможности, включително да се създаде специален финансов инструмент в рамките на Европейския инвестиционен фонд.

Секторите на медиите и печата в момента играят решаваща роля в предоставянето на точна информация и задълбочен анализ. Те са критичен антидот срещу фалшивите новини и дезинформацията”, подчертават в писмото си евродепутатите.

Обръщат внимание и че често пъти статутът на медиите и на творческите организации ги затруднява да участват в национални или европейски схеми за подпомагане. Освен това, за да се гарантира, че средствата на ЕС ще достигнат до сектора, евродепутатите призовават Европейската комисия да увеличи обема на механизма за гарантиране на културния и творческия сектор (програма Creative Europe). Настояват той да бъде допълнен от бюджета за 2021 г. или в него да се прехвърлят средства от Европейския фонд за стратегически инвестиции.

„Промените в правилата за структурните фондове, приети от Европейския парламент в края на миналата седмица, могат да помогнат за освобождаване на допълнително финансиране. Проектите за противодействие на пандемията от COVID-19 вече могат да бъдат финансирани на 100%, а правилата за тематична концентрация са разхлабени. Ето защо средствата могат да бъдат по-лесно насочени към сферите, където те са най-необходими”, заявява председателят на комисията за култура на Европейския парламент германският евродепутат от Европейската народна партия Сабине Ферхайен.

Припомняме, че от началото на извънредното положение в България някои търговски телевизии спряха предаванията си, които бяха външни продукции с мотива, че приходите им от реклама силно са се ограничили. Редица спортни редакции също освободиха сътрудниците, работещи на непълен щат. Спря да излиза и седмичното списание „Програмата” (programata.bg) - дългогодишният културен гид на София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във