Банкеръ Daily

Общество и политика

Евродепутат посети Поморие заради спор за такса "общи части" в апартхотел

Скандал предизвика посещението на ирландския евродепутат Клеър Дейли в Поморие. Тя пристигна в курортния град за среща между ирландски собственици на апартаменти и представители на различни институции в апартхотел "Сънсет ризорт", предаде БНР.

Проблемът е свързан с отказа на частните собственици да плащат такса за поддръжка на общите части в размер на 15 евро на квадратен метър.

Дейли беше посрещната с остри въпроси от кмета на Поморие Иван Алексиев.

В резолюцията на Европейския парламент за България, по коментар на евродепутата, беше включен пример за липсата на върховенство на закона у нас, като беше посочено конкретно отношението към частните собственици на апартаменти в комплекса „Сънсер ризорт“. 350 са ирландците, които притежават апартаменти там. От години те отказват да плащат такса поддръжка на общите части, а като санкция им спират тока и водата.

"Ако не плащаш тази такса, нямаш вода и електричество. Клеър Дейли идва тук, защото се нарушават основни човешки права. 3 хиляди евро на година е таксата и в нея е включено електричеството и почистването на общите части", заяви Джери Моуви, който има два апартамента в комплекса.

При пристигането си в комплекса евродепутатът от крайната левица в Европейския парламент остана изненадана от интереса на медиите към нейното посещение. Първоначално тя отказа да отговаря на журналистически въпроси.

Според Боил Бонев, собственик на най-много апартаменти в комплекса, ирландските собственици са единствените, които не плащат такса за поддръжка. Част от тях водят и съдебни дела.

Дейли подчерта, че е в Поморие като представител на граждани от нейния избирателен район в Дъблин и е била поканена на частна среща и не счита за нужно, че на това трябва да се обръща такова внимание. 

Евродепутатът участва в среща, посветена на спора и на обсъждане как да се реши проблемът.

Клеър Дейли днес е в България, за да се включи в протестната акция "Велико народно въстание V". В антиправителствената демонстрация ще участват още трима евродепутати от различни държави и политически групи.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във