Банкеръ Daily

Общество и политика

Евродепутат от ГЕРБ: България не може да изпълнява препоръките на ЕК без промени в конституцията

Без промени в Конституцията на България не могат да бъдат изпълнени препоръките на Европейската комисия, Венецианската комисия и групата за борба с корупцията към Съвета на Европа (GRECO). Това заяви евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европарламента Емил Радев.Според него проектът за нова конституция, представен от ГЕРБ, има за цел реформата в съдебната система да продължи в съответствие с направените препоръки.

Българският евродепутат взе участие в заседанието на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европарламента, на което заместник-председателят на Европейската комисия за ценностите и прозрачността Вера Йоурова представи актуалното състояние на Механизма за сътрудничество и проверка, засягащ както България, така и Румъния.

В рамките на обсъждането Емил Радев изтъкна, че няма правни аргументи, които да пречат за отмяната на мониторинга. „Европейската комисия ясно заяви, че България е изпълнила поетите при присъединяването си ангажименти и Механизмът за сътрудничество и проверка трябва да отпадне”, посочи евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ, като припомни, че за взимането на това решение са дали подкрепата си и ресорната комисия, и председателят на ЕП. „Надявам се, че в този случай ЕК не прилага двойни стандарти спрямо България”, отбеляза Радев.

„Със или без механизъм реформите в България продължават”, категоричен бе той. По думите му правителството и отговорните институции в страната ни работят решително и последователно „за постигане на необратимост в съдебната реформа и борбата с корупцията, за гарантиране на върховенството на закона и защита на демократичните ценности и основните права”. „Пример за това е и предложението за свикване на Велико Народно събрание, което да приеме нова Конституция”.

Сред предвижданите конкретни промени в основния закон на България, той открои разделянето на Висшия съдебен съвет на Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите. „Това ще гарантира независимост на съдебните професии”, смята евродепутатът. „Професионалната квота в Съдебния съвет на съдиите ще се увеличи и ще има мнозинство над политическата квота. Предлагат се също промени, с които да се увеличи отчетността на главния прокурор. Така ще се изпълнят и конкретните препоръки на Венецианската комисия”, обясни Радев, посочвайки предложенията в инициирания от ГЕРБ проект, които имат пряко отражение върху съдебната система.

„Необходим е политически консенсус, за да завършим успешно този процес”, допълни той, като акцентира, че за да има нова конституция, е важно всички политически партии да участват в дискусиите и да подкрепят промените.

По време на заседанието стана ясно, че Европейската комисия ще представи на 23 септември първите доклади за върховенството на закона във всяка от държавите в Европейския съюз.

Зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова посочи, че Еврокомисията наблюдава събитията в България и отбеляза, че мирните демонстрации са основно право във всяка демократична държава.

Тя съобщи, че Комисията препоръчва България да се обърне отново към Венецианската комисия към Съвета на Европа в подготовката на законодателните промени, свързани с отчетността на главния прокурор. "Промените в законодателството трябва да се основават на широко обществено съгласие. Измененията в конституцията трябва да имат широка подкрепа", заяви тя.

Първите доклади по новия механизъм за върховенството на закона в Европейския съюз ще обхващат всички страни членки и ще замести мониторинга върху отделни държави, какъвто беше случаят с България и Румъния. Той ще обхваща въпроси, свързани с борбата с корупцията, свободата на медиите и плурализма и междуинстиционалните баланси.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във