Банкеръ Daily

Общество и политика

Евродепутат настоява за повторни изследвания за чума в Странджа

Евтаназията е адекватна мярка, ако има чума. Някой доказа ли, че има чума?" Това попита в БНТ евродепутатът Момчил Неков. Той обясни, че има европейска директива, в която ясно се казва, че ако има заразено животно в дадено стадо, стадото се евтанизира; районът от 3 км. около заразеното място се поставя под карантина; в този параметър, ако пробите на животните от други стада са отрицателни, те само се държат под карантина, а районът до 10 км. е под наблюдение.  "Настояваме за повторни анализи. Ако има отрицателни проби тези животни тряба да бъдат запазени, а не да бъдат убивани", убеден е евродепутатът.

Момчил Неков изтъкна, че основен пропуск има в информираността. "Когато бяхме преди дни в Шарково, продължава взимането на проби от животни, тези които ги взимат не се представят, нямат баджове. Хората ги е страх и не знаят какво се случва", каза още евродепутатът. Той подчерта, че е изпратил приоритетен въпрос към ЕК и към Европейския орган за безопасност на храните, и към френската лаборатория. Той коментира, че около френската лаборатория има съмнения, по отношение на финансирането й.  "Не се знае защо. Българската агенция по храните е работила точно с нея", поясни той. Неков подчерта, че левицата ще настоява да се представят резултатите. "Не може, при условие, че обществото е настръхнало, при положение че има протести, още да не са показали резултатите", възмути се евродепутатът. 

Момчил Неков изтъкна, че ако има заразени животни, до 10 дни те трябва да са умрели. Според него от животните на най-големия стопанин в Шарково, на който са избити около 800 овце и кози, са взети проби на 21 юни, а са дошли да ги евтаназират на 13 юли - повече от 20 дни, без да е умряло нито едно животно.  "На всичко отгоре, влизат в частна собственост, като гонят собствениците и не ги пускат да влязат докато евтанизират животните им", обясни той и допълни, че представените документи са били без подпис и печат. Момчил Неков каза, че всички пострадали трябва да бъдат обезщетени според вредите, които са им нанесени, но според него това включва и хората, останали без работа  вследствие на избиването на животни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във