Банкеръ Daily

Общество и политика

Евродепутат към Вера Йоурова: Или сте напълно некомпетентни, или сте подчинени на Борисов

Клеър Дейли

Или сте напълно некомпетентни, или сте напълно подчинени на Борисов. С тези думи ирландската евродепутатка Клеър Дейли от групата на Европейска обединена левица/Северна зелена левица коментира направената от еврокомисар Вера Йоурова оценка за състоянието на върховенството на закона в България:

Аз бях малко шокирана от вашия тон, той противоречи на реалностите в България. Комисията счита, че напредъкът на България е добър през последните 13 години. Моето заключение би било, че сте или напълно некомпетентни, или пък сте силно подчинени на Борисов.

Унгария и Полша са в центъра на нашето внимание, а загърбваме проблемите в най-бедната и корумпирана държава в Европейския съюз. Виждаме какво прави Гешев, той казва кой трябва да бъде наказателно преследван, като се загърбват сигнали за пране на пари и прочие в Испания.

Хората са подложени на крути мерки от страна на полицията, пръскани с с лютив спрей. Миналата година ние протестирахме, че не се обръща внимание на рекетирането, за което беше съобщено в Слънчев бряг. Също проблеми, свързани с управлението на жилищните имоти, прекъсване на достъпа до електроенергия и прочие.

Сигурно Гешев и други следят днешното предаване – Гешев, който отказа да се яви пред тази комисия. Ние имаме механизъм за сътрудничество и проверка. Вие казахте, че не трябва да бъде свалян преди известно време, но сега изглежда, че се колебаете. Хората на улиците в София искат да знаят дали ще настоявате строго да се прилага механизмът. Европейските пари създават възможности на определени лица да бъдат силно корумпирани. Комисията обаче не предприема действия, което е равносилно на съучастничество.

Facebook logo
Бъдете с нас и във