Банкеръ Daily

Общество и политика

Евродепутат: АЕЦ "Белене" е начин за източване на пари от гражданите

Българският евродепутат Светослав Малинов (ЕНП/ДСБ) обяви, че ще посвети остатъка от мандата си на спирането на проекта АЕЦ "Белене". "Няма да има АЕЦ "Белене", няма да го бъде. Това е абсурден проект", заяви Малинов. Според него това е един проект, чрез който се източват пари от българските граждани. По думите му едва ли ще се появи частен инвеститор, каквито са надеждите на правителството. 

По последна информация от енергийния министър Теменужка Петкова: "Към настоящия момент има ясно заявен интерес от срана на китайската ядрена компания". Министърът съобщи, че разговори са водени с китайското енергийно министерство и се очаква старт на процедурата.

Петкова напомни, че преговорите се водят без предоставянето на държавни гаранции или гаранции за изкупна цена на произведеното електричество. По думите й България ще участва чрез активите, които притежава, чрез разходите за проекта. Така че държавата ще участва с площадката, оборудването, с нефинансовите активи.

До 31 октомври министърът трябва да представи пред парламента възможностите за реализацията на АЕЦ "Белене". Петкова обаче прогнозира, че преговорите с инвеститорите ще приключат в началото на следващата година.

Засега като евентуални инвеститори се спрягат и руската "Росатом", френската "Арева" и дружеството "Фраматом".

Facebook logo
Бъдете с нас и във