Банкеръ Weekly

Общество и политика

Евробизнесът се застъпи пред Орешарски за ЕРП-тата

Кабинетът е предприел редица действия за подобряване на българската икономика, заяви министър-председателят Пламен Орешарски. Той присъства на 14-тото общо събрание на Българска стопанска камара,заедно с министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, заместник-генералния директор на европейската организация "Бизнес Юръп" Жером Шовен, депутати, представители на посолства, ректори, ръководители на банки и представители на над 70 икономически сектора.

"Държим на последователност в мерките за намаляване за административните тежести, създаване на по-благоприятни условия за правене на бизнес в България и насърчаване на инвестициите. Полагаме усилия в посока на електронизация на услугите, внедряване на иновации и реиндустриализация", обяви Орешарски. Премиерът подчерта, че областите, които изискват най-сериозно внимание, са преодоляването на негативните поледици от кризата, подобряване на конкурентноспособноста на българската икономика и бизнес климата, както и на устойчив растеж.

Жерон Шовен пък отбеляза, че "Бизнес Юръп" има обща цел с Европейската комисия и тя е повишаване на дела на индустрията с 20% до 2020 година. Шовен се обърна към министър-председателя с думите: "Вчера трябва да сте получили нашето писмо, в което изразихме голямата си загриженост за евентуалната опасност за отнемането на лицензите на трите електроразпределителни компании в България. Ние смятаме, че всички спорове с тези организации трябва да са предмет на разглеждане на съдилища, а не да се решават по административни начини. Освен видимите негативни последици, бъдещите инвеститори могат да се откажат от вложения в страната".

Енергийният министър Драгомир Стойнев обаче не пропусна да репликира направената препоръка: "Нашето желание е чуждестранните компании, които са в България, да спазват българското законодателство и да уважават институциите". Той очерта и основните стълбове за реиндустриализацията в България: достъп до финансов ресурс, достъп до човешки капитал, чрез реформа в образованието съвместно с бизнеса и иновации. Стойнев смята, че досега реиндустриализацията е била грешно интерпретирана от голяма част от медиите и икономистите в страната.

 

 

Мая Иванова

Facebook logo
Бъдете с нас и във