Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЕВРОБАНК ОБСЛУЖВА ФОНД ЗЕМЕДЕЛИЕ

Ръководството на ЕВРОБАНК е уредило издължаването на още три от старите кредити, наследени от времето на Валентин Моллов. Те са на обща стойност 2.250 млрд. лева. Новият собственик на бившата банка МОЛЛОВ - словашкият фонд Истрокапитал, успя да събере голяма част от заварените лоши заеми, които надхвърляха 11 млрд. лева.


Към 31 юли общата сума на предоставените от ЕВРОБАНК кредити е 7.1 млрд. лева. От финансовата институция твърдят, че те са само краткосрочни - до една година, и нито един не е класифициран като голям. Повечето от заемите са обезпечени със залог на валута и с ипотека.


От юли ЕВРОБАНК е започнала активно да обслужва и фонд Земеделие, като досега е отпуснала около 30 кредита за над 1.5 млрд. лева. В банката са постъпили доста на брой молби от земеделски производители. В момента те се разглеждат от кредитния съвет, след което трябва да бъдат одобрени от управителния съвет на фонда. Едва след успешното преминаване през тези нива отпускаме парите, поясни главният счетоводител Бисер Митриков. По думите му банката изисква от земеделските производители кредитът да бъде обезпечен предимно с ипотека. Според нас е доста рисковано заемите да се отпускат срещу залог на бъдеща продукция, примерно зърно - уточни той.


Към края на юни тази година капиталовата база на ЕВРОБАНК е около 10.492 млрд. лева. В същото време капиталовата й адекватност достига 49.26 процента. А 52% от всичките й активи са в пари на каса, разплащателни сметки в български и чуждестранни банки и в държавни ценни книжа. От началото на годината привлечените средства са нараснали с близо 20 процента.


Неотдавна ръководството на кредитната институция проведе съвещание с всички управители на клонове, на което бяха обсъдени резултатите за първите шест месеца и стратегията за развитие до края на годината. За по-пълен контрол ръководството е внедрило нов счетоводен продукт - MFS, който предлага обединена база в реално време. Благодарение на него централата на ЕВРОБАНК във всеки един момент може да следи движението на парите по отделните сметки в клоновете на банката в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във