Банкеръ Daily

Общество и политика

Еврейската общност у нас се засегна от думи на Каракачанов

Организацията на евреите в България „Шалом“ изрази протест срещу думи на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. След като вчера той заяви, че „не може в името на това няколко соросоидни НПО и партийки извън парламента да се докопат до властта, да се разсипе държавата“, от „Шалом“ излязоха с официална позиция.

Доц. Александър Оскар, председател на „Шалом“, изрази тревогата на членовете на еврейската общност, че през последните месеци в интернет се разпространяват конспиративни теории за връзката между евреите с разпространението на коронавируса и с икономическите последствия. „Няма как да не реагираме, когато целият свят е под напрежение да се справи с глобалната пандемия, с нарастващата вълна на крайноляв национализъм и непрекъснатите конспиративни теории“, поясни пред БНР доц. Оскар.

„Джордж Сорос е унгарски евреин, преживял Холокоста. Неговата личност се формира на базата на преживяното в концентрационните лагери. Той става един от основните големи дарители, като усилията му са насочени да подпомага най-дискриминираните хора в обществото. Използването на името му особено в комбинация – соросоидни, крие само по себе си едно антисемтско отношение към евреите. Ние сме силно разтревожени, борим се срещу феномена – името на Сорос да се използва като много удобно заместително за думата „евреи“, обясни председателят на "Шалом".

Facebook logo
Бъдете с нас и във