Банкеръ Daily

Общество и политика

Евгений Дайнов: Предсрочните избори не чукат, а хлопат на вратата

Политолозите Евгений Дайнов и Димитър Ганев начертаха два варианта за управляващите от ГЕРБ след натрупаното напрежение в обществото по редица въпроси и голямата нестабилност на коалицията с "Обединени патриоти" - падане от власт и предсрочни избори в недобър за ГЕРБ момент или запазване на сегашния парламент с нова властова конфигурация, която обаче може да нанесе големи щети на реномето на управляващите.

Според Дайнов управлението е в криза поради простата причина, че срещу него се събират огромни мнозинства и докато има демокрация, това значи крайна нестабилност. По думите му изначално моделът на властта е крайно нестабилен и предсрочните избори са били неизбежни, но вече "тези избори не чукат на вратата, те хлопат". "Борисов, макар да е виртуоз на тема "Оцеляване", винаги изпуска момента, в който в негова изгода би било да свика предсрочни избори. Да свикваш избори през зимата в такава аграрна страна като България не е добре. Не го виждам как ще добута до европейските избори", коментира проф. Дайнов. 

За Димитър Ганев обаче пътят до предсрочните избори е по-дълъг. Ганев смята, че оставката на Валери Симеонов би нанесла сериозни щети на управляващите, тъй като той контролира 5-6 депутата от крехкото парламентарно мнозинство. Все пак според него са възможни и други ходове. Например "Воля" на Веселин Марешки да замени НФСБ и Симеонов или даже Бойко Борисов да хвърли оставка и да състави ново правителство в мандата на действащия парламент, но при нова конфигурация. "Аритметично такова мнозинство съществува, но всяка друга конфигурация ще му носи тежка имиджова щета", разясни Ганев пред bTV. 

Според политическите анализатори и да стигнем до предсрочни избори, резултатът може и да не бъде много различен. 

"Можем да разчитаме на БСП да се провали, всеки път, когато ГЕРБ го закъса, БСП такава феноменална глупост изръсва, че хората си казват: "по-добре ГЕРБ”, коментира на свой ред Евгений Дайнов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във