Банкеръ Daily

Общество и политика

Евакуират част от екипажа на кораба "Vera Su"

Започна евакуацията на част от екипажа на кораба "Vera Su", заседнал край Яйлата. Морето в района на Камен бряг е бурно.

Екипажът е от 9 души. 6 са от турски произход и трима - от азербайджански.

Във Варна са и представителите на нидерландската фирма, която ще осъществи операцията по изтегляне на кораба. Днес те ще представят в Морската администрация плана, по който ще се осъществи тя. Очаква се от салвидж компанията да направят оглед на мястото на инцидента. 

Тирът, който превозва трите баржи, които трябваше да бъдат използвани за претоварване на кораба, от Италия, в момента е в 8-километрова опашка на българо-румънската граница. Това съобщиха от главна дирекция „Аварийна безопасност” към Изпълнителна агенция „Морска администрация”. По тази причина се очаква баржите да пристигнат във Варна с голямо закъснение.

"Състоянието на екипажа е добро, състоянието на кораба е устойчиво. След направените акции за укрепването с три котви и към брега, независимо от усилването на вятър и вълнението, корабът е стабилен ", каза по-рано днес Румен Николов, главен директор на главна дирекция "Аварийна безопасност" в Морската администрация.

Чака се по-добро време, за да влязат в действие и надуваемите баржи. В надуваемите платформи могат да се поберат 100 тона втечнен товар. Те са три с цел да се ускори времето за разтоварване на тази част от продукцията, която вече е засегната от водата, обясни още Николов. Разпъването на баржите ще стане обаче след като метеорологичните условия се подобрят, уточни още той. Не можем да подложим на риск хора и техника при вълнение на морето 4  бала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във