Банкеръ Daily

Общество и политика

Евакуират българите от Афганистан

Към момента единадесет души са в контакт с българското външно министерство, но се предполага, че има още.

Служебният премиер Стефан Янев обяви, че са задействани са планове за евакуацията на българи, които се намират на територията на Афганистан. Янев обяви това в  благоевградското село Габрово. 

"Към момента единадесет души са в контакт с българското външно министерство, но се предполага, че има още. Евакуирането им ще е съгласувано с евакуирането на дипломати и граждани на други държави от Европейския съюз", обясни Янев. 

Във връзка със състоянието на бюджета Янев посочи, че служебното правителство си е свършило работата, като е подготвило проект на бюджет, който е внесен в Народното събрание. "Оттук нататък е задължение на народните представители да дебатират и да решат доколко този проект за актуализация на бюджета е адекватен или по тяхно желание и усмотрение да го променят и да вървим напред", посочи служебният премиер.

Логиката на подготовката на актуализацията на бюджета е обсъждана в Министерския съвет и се базира на това, което се случва в страната, уточни Стефан Янев, посочвайки необходимите социални плащания, помощта за медицинския персонал по овладяване на ковид кризата и за подпомагане на българския бизнес. "Всеки един ред от предложената актуализация може да бъде защитена именно с тази логика", допълни Янев. По време на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност /КСНС/ изказванията на представители на политическите партии са показали, че са наясно с тяхната отговорност, допълни Стефан Янев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във