Банкеръ Daily

Общество и политика

Евакуираха екипажа на заседналия кораб "Vera Su"

Целият екипаж на кораба „Vera su" беше евакуиран. Корабът най-вероятно ще бъде поет от български екипаж начело с Венцислав Иванов - директор на Морската администрация, който е капитан далечно плаване, съобщи министър Христо Алексиев.

9-членният екипаж ще бъде карантиниран в Каварна и ще му бъдат извършени медицински прегледи.

Министър Христо Алексиев нарече евакуацията "диверсия" от страна на корабособственика и на екипажа и определи действието като "странен акт".

"Не е проблем корабът да е без екипаж, тъй като той е стабилизиран", коментира още Алексиев и добави, че българската държава ще осигури български екипаж за плавателния съд.

По-рано днес Румен Николов - главен директор на Главна дирекция "Аварийна безопасност" каза, че във Варна вече са представители на холандската фирма, която е сключила договор за операцията по изтеглянето на плавателния съд и ще предложи план за нея на среща в Морската администрация.

Той коментира, че ще се изчака по-благоприятно време за началото й.

"Не можем да подложим на риск когото и да било в ситуация, че това ще даде някаква ускорена процедура, но ако това допринесе до загуба на техника и хора, мисля, че е неоправдано. Очакваната прогноза за времето е, че в понеделник ще спадне вятърът до два-три бала, което, да кажем, може да бъде поносимо", каза Николов.

Във Варна са и представителите на нидерландската фирма, която ще осъществи операцията по изтегляне на кораба. Днес те ще представят в Морската администрация плана, по който ще се осъществи тя. Очаква се от салвидж компанията да направят оглед на мястото на инцидента. 

Тирът, който превозва трите баржи, които трябваше да бъдат използвани за претоварване на кораба, от Италия, в момента е в 8-километрова опашка на българо-румънската граница. Това съобщиха от главна дирекция „Аварийна безопасност” към Изпълнителна агенция „Морска администрация”. По тази причина се очаква баржите да пристигнат във Варна с голямо закъснение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във