Банкеръ Daily

Общество и политика

Ева Паунова: Планът “Юнкер” ще помогне на страни като България

Целта на плана за инвестиции и растеж на Комисията Юнкер е да мобилизира средства без да се създава нов дълг за Европа. С тях ще бъдат подобрени условията за растеж, развитие и създаване на работни места именно в страни като България. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по повод представянето на Пакета за заетост, растеж и инвестиции на Европейската комисия, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

„Планът е шанс за финансирането на важни системни проекти като базовата инфраструктура в България“, каза тя.

Новият план се гради върху три стълба - мобилизация на инвестиции чрез новосъздадената институция на ЕИБ - Европейския фонд за стратегически инвестиции; създаване на канал за проекти, за които да бъде достъпно финансирането; както и по-добро управление на единия европейски пазар.

Ева Паунова коментира, че един от ефектите на плана “Юнкер” ще доведе до структурни реформи в начина на финансиране от ЕС. Те ще гарантират висококачествени инвестиции и устойчиво развитие в Европа.

„Това е ясен знак за решителността на Европейската комисия да възстанови растежа и да спомогне за създаването на нови работни места. Всъщност, с промяната на правната рамка, като част от този план, ще създадем благоприятна инвестиционна среда и ще предотвратим "Европа на две скорости", осигурявайки равен достъп до средства за всички страни-членки“, допълни тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във