Банкеръ Daily

Общество и политика

Ева Майдел: Видя се, че европейците вярват на Фон дер Лайен и Борисов

Политическите лидери от Европейската народна партия бяха тези, които изкараха Европа от финансово-икономическата криза предното десетилетия и вярвам, че можем да повторим успеха и в днешната ситуация. Това заяви българският евродепутат Ева Майдел /ГЕРБ/ЕНП/ по време на онлайн среща с председателя на Европейската народна партия /ЕНП/ Доналд Туск.

"Видя се, че в криза европейците вярват на уверените лидери като председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, канцлера Меркел, премиера Борисов и другите лидери от ЕНП, които предприеха решителни мерки първо за справяне със здравния аспект, а след това и с осигуряване на финансов ресурс за възстановяване на икономиката", коментира Майдел. 

По-рано Майдел коментира, че щетите върху европейските икономики са различни и затова възстановителният план на ЕС от 750 млрд. евро дава възможност не само да се върнат икономиките на пред пандемичните нива, а и да се модернизират, така че БВП на държавите членки да расте с по-висок процент, отколкото е растял до този момент. Този план ще се договаря през следващите месеци на ниво Европейски съвет и Европейски парламент. Тя посочи, че за връщането на парите са предвидени различни данъци и такси, но предстои и това да се уточнява от европейските институции.

Според Майдел ЕК предлага такъв амбициозен план, защото има притеснение, че кризата може още повече да раздели нивата на икономическо развитие в ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във