Банкеръ Daily

Общество и политика

Euronews за изборите у нас: Политическият пейзаж остава фрагментиран

Според  Euronews политическият пейзаж в България остава много фрагментиран, до степен, в която в момента е невъзможно да се сформира коалиционно правителство.

Политическият пейзаж  преди изборите в България остава много фрагментиран, до степен, в която в момента е невъзможно да се сформира коалиционно правителство. Това написа  Euronews за предстоящите трети парламентарни избори тази година и за президентския вот у нас на 14 ноември. 

Предишните гласувания бяха проведени през април и юли, но най-големите три партии в страната не успяха да създадат работещо коалиционно правителство. Ако и този път не успеят, парламентът ще бъде разпуснат отново и ще бъде назначено ново служебно правителство в страната-членка на Европейския съюз.

В същото време гласоподавателите също ще изберат своя нов президент. Важно е да се отбележи, че докато българският държавен глава няма действителна власт, нещата са малко по-различни за сегашния президент Румен Радев. По време на ожесточена конфронтация между най-мощните български институции, прокуратурата нахлу в кабинета на президента, което доведе до вълна от антиправителствени протести през лятото на 2020 г. Тогава Радев беше критикуван от политическите си съперници, партията ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов, за това, че се среща с част от протестиращите и „разделя нацията за политическа изгода“.

Президентът на България обикновено играе по-скоро церемониална роля в политическия пейзаж. Той е главнокомандващ, може да назначава някои високопоставени служители и има право да налага вето на закони, но самото вето може лесно да бъде преодоляно от парламента.

Според  Euronews политическият пейзаж в България остава много фрагментиран, до степен, в която в момента е невъзможно да се сформира коалиционно правителство. По-малко от седмица преди изборите Румен Радев води в социологическите проучвания с над 20%. Въпреки това, категорична победа остава много малко вероятна, което означава, че може да се очаква балотаж.

Facebook logo
Бъдете с нас и във