Банкеръ Daily

Общество и политика

"Ето къде си" представя България на Венецианското биенале

Инсталация на Михаил Михайлов.

На 11 януари, вторник, от 12.00 часа, в Националната галерия - „Двореца” ще бъдат официално представени победителите в конкурса за кураторския проект, който ще представи България на 59-ото издание на Венецианското биенале.

Избраните ще получат до 60 000 лева за реализацията на проекта си.

Вече са известни имената им - кураторът Ирина Баткова и визуалният артист Михаил Михайлов.

Ирина Баткова е управител на Арт галерия "Витоша".

Mихаил Михайлов е роден през 1978 г. във Велико Търново, живее и работи във Виена и Париж. Учи във Факултета по визуални изкуства в Търново (1999-2004) и във Виенския университет (2002-2007). През 2006-2009 г. работи в сътрудничество с артистичната група Gelitin. В CV-то му, сред изброените награди, е отличието Drawing Now Париж 2018 и Австрийската държавна стипендия за визуално изкуство през 2017 година.

На представянето на спечелилия проект освен комисаря на националното участие Ярослава Бубнова, която е директор на Националната галерия, ще присъстват и представители на 7-членното жури, избрали българския представител на престижното биенале за съвременно изкуство.

Председател на журито е проф. д-р Галина Лардева-Минкова – изкуствовед и заместник-ректор в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Другите шестима членове на журито са художникът и преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ - проф. д-р Красимир Русев, изкуствоведът и куратор във Фондация „Кредо Бонум“ - Весела Ножарова, кураторът в Националната галерия - д-р Боряна Вълчанова, експертът в Държавния културен институт към Министерството на външните работи - Ния Табакова, главният куратор в Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ - Владия Михайлова и представителят на Министерството на културата - Десислава Дикова.

Тук може да видите и другите кандидатствали екипи и проекти.

Тази година Венецианското биенале за изкуство ще се проведе от 23 април до 27 ноември 2022 г. и е на тема The Milk of Dreams, зададена от неговата кураторка - Чечилия Алемани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във