Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЕТНИЧЕСКИЯТ МОДЕЛ У НАС ПАК СТАНА ХУБАВ

Събитията в съседна Македония все повече опъват нервите и на българските политици. Независимо от опитите за поддържане на делови тон явно напрежението и в държавните институции нараства.
Стреснат и уплашен е българският политически елит от случващото се, констатира пред БАНКЕРЪ заместник-председателят на ДПС Юнал Лютфи след приключването на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност към президента в четвъртък. В него освен държавния глава участваха премиерът Иван Костов, председателят на 38-ото Народно събрание Йордан Соколов, министрите от силовите ведомства Бойко Ноев и Емануил Йорданов, външният министър Надежда Михайлова, ген. Михо Михов и лидерите на всички парламентарни групи. Единствено Ахмед Доган не се яви лично, като движението бе представено от Юнал Лютфи.
След заседанието президентът Петър Стоянов изрично подчерта, че всички партийни лидери са потвърдили готовността си да защитят българския етнически модел като начин за гарантиране на националната сигурност. В отговор на въпрос на БАНКЕРЪ Стоянов поясни, че има предвид модела, според който ДПС е политически представител на етническите турци в България. Интересното е, че на ХII си национална конференция СДС ентусиазирано потвърди волята си да замени сегашния етнически модел, олицетворяван от Движението за права и свободи, с формулата, която европейските държави прилагат към индивидуалните права на малцинствата. Сега, само седмица по-късно, Иван Костов, изглежда, леко е коригирал становището си, заявявайки, че очаква сегашният български етнически модел естествено да продължи да еволюира и да се усъвършенства и в крайна сметка да достигне до европейската формула.
Подобна позиция застъпи и представителят на ДПС Юнал Лютфи, който не скри, че е много доволен от промяната в поведението на управляващите спрямо ДПС. Същевременно Лютфи призна, че етническите отношения у нас действително трябва да се приближат към европейските традиции, според които етническата и верската принадлежност са въпрос на личен индивидуален избор, нямащ нищо общо с политическото представителство. Лютфи съобщи също, че това е била една от централните теми, разисквани от политическите лидери, тъй като кризата между албанци и македонци е стреснала сериозно българските политици. Пред журналисти те категорично отричат възможността и у нас да възникне етническо напрежение, но разговорите при президента ясно показват, че притеснения все пак има.

Facebook logo
Бъдете с нас и във