Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЕТНИЧЕСКАТА КАРТА ОТНОВО ЩЕ СЕ РАЗИГРАВА

Войната между СДС и ДПС вече не е чак такава новина. Атаката персонално срещу Ахмед Доган се прояви два пъти през последните месеци на миналата година. Първо, когато опозицията поиска оставката на председателя на Народното събрание Йордан Соколов, парламентарният шеф официално обяви името му като сътрудник на Държавна сигурност. Малко по-късно лидерът на НДПС Гюнер Тахир обвини Доган, че е бил идеолог на възродителния процес.
В началото на новата година сблъсъкът придоби мащабност след филма Технология на злото. Може би най-деликатната тема за електората на ДПС - тази за възродителния процес, стана разменна монета в политическите взаимоотношения.
Според депутатите от ДПС сега скандалът избухва заради наближаващите парламентарни избори. Той обаче ще доведе до отлив на избиратели от СДС, смятат в партията на Доган. БСП и някои националистически партии биха спечелили от цялата история, тъй като българите нямало да приемат да им се насажда чувство за вина заради събитията до 1989 година. От друга страна, дебатът от изминалата седмица ще консолидира етническите турци в подкрепа на ДПС, твърдят дружно лидерите на движението. Дали ще стане така, ще покажат до голяма степен резултатите от парламентарните избори. Дотогава обаче ще има още доста сериозни сблъсъци между СДС и ДПС, особено ако лидерите на двете партии не намерят компромисен вариант за отношенията помежду си или не настъпят значими вътрешнопартийни трансформации. Според повечето наблюдатели поне засега и двете неща изглеждат малко вероятни.
До изборите предстоят още поне две значими събития, които пряко касаят отношенията между сините и движението. Парламентът все още не е приел на второ четене промените в закона за отваряне на досиетата. Направените до момента намеци от СДС-активисти, че създаването на ДПС е дело на Държавна сигурност, дават ясно да се разбере, че редиците на Доган ще бъдат сериозно засегнати и че ще се търси

връзка между имената на доносниците и възродителния процес

От ДПС пък още отсега наблягат на тезата, че в онова време повечето хора са били въвлечени пряко или косвено в провеждането му и че върху голяма част от тях е бил упражняван натиск да съдействат. Иначе разпалено отричат те самите да са имали нещо общо с това. При първо четене в парламента на Закона за досиетата ДПС подкрепи проекта. От друга страна обаче, депутатите от парламентарната им група изразиха позиция, че въпросът трябва да бъде приключен веднъж завинаги, и то без да е необходимо пак да се разсекретяват списъци с имена.
През февруари правителството трябва да внесе в парламента доклад за действията си по изпълнението на Рамковата конвенция за правата на малцинствата. Тогава етническата карта отново ще бъде разиграна, този път от страна на ДПС. Ратифицирането на конвенцията следваше да доведе до привеждане на българското законодателство в тази сфера в съответствие с европейското. Хората на Доган се канят да разбушуват страстите с

обвинения към кабинета, че не е свършил нищо за интегрирането

на малцинствата. Ахмед Доган вече направи изявления за продължаване на възродителния процес и в най-новата ни история. В случая, разбира се, не става дума само за социално-икономическите аспекти на въпроса като безработицата и липсата на инвестиции в регионите със смесено население.
От ДПС държат на конкретни предложения. Все още не са приети на второ четене промените в Закона за гражданската регистрация. Те предвиждаха насилствено отнетите имена на етническите турци да бъдат връщани по административен, а не по съдебен път. Служителите в държавната администрация продължават да изискват и българските имена на етническите турци, оплакват се депутати от ДПС. От движението предлагат да бъде отделено перо в държавния бюджет за актуализирането на архивите на ЕСГРАОН, в които фигурират и старите имена. Изселниците в Турция, които искат да сменят българските си документи за самоличност с нови, са глобявани заради това, че старите им паспорти са били иззети през 1989 година. Това е целенасочена държавна политика, твърди заместник-председателят на ДПС по междупартийните въпроси Осман Октай.
Петте минути новини на турски език по БНТ съвсем не задоволяват представителите на движението в парламента. Защо да няма отделен канал на турски език, предлагат от централата на Доган. По този начин и българското население нямало да се дразни от чуждоезичната реч по националната телевизия, смятат в ръководството на партията.
Друг неразрешен според ДПС въпрос е обучението на майчин език в основните и средните училища. Не може да се изучава ислямът на български език, и то само като свободно избираем предмет за децата на етническите турци, негодуват от движението. Нямало и държавна политика за стимулиране на издаването на книги на турски език. Друг е въпросът, че такава политика няма и по отношение на книгите на български език.
Ще изпратим становища по тези въпроси до Европейския парламент и до съответните международни организации, закани се Октай. Според него не е изключено да се стигне и до мораториум върху някои важни процеси за България.
Най-вероятно

данданията ще бъде използвана за вътрешнополитическите цели

на големите партийни централи. Критиките на ДПС към управляващите целят движението да запази монопола си над т.нар. български етнически модел, изтъкват сини депутати.
Темата за Рамковата конвенция за правата на малцинствата все още не е обсъждана двустранно от лидерите на ДПС и БСП. При ратифицирането й социалистите искаха към нея да бъде приета придружаваща декларация, която да уточнява какво е национално малцинство. По темата за възродителния процес от миналата седмица червеното ръководство беше крайно предпазливо и не направи почти никакви коментари. С БСП все още не сме стигнали дотам, че да обсъждаме най-болезнените въпроси, отбеляза Октай. Тези проблеми ще бъдат поставени на масата на преговорите едва когато другите проблеми са изяснени, за да не се провали диалогът между двете партии, признават от движението.
Исканията на ДПС за интеграция и разширяване на правата на малцинствата ще бъдат поставени като условие при съставянето на следващото правителство - независимо синьо или червено, ако в него участва и ДПС. Като гаранция за изпълнението на тези искания хората на Доган ще приемат постовете в изпълнителната власт и вицепрезидентското място.

Facebook logo
Бъдете с нас и във