Банкеръ Daily

Общество и политика

Естония: Румен Радев е бил контактен с COVID позитивен преди да пристигне в Талин

Президентът Румен Радев е бил контактен със заразен с коронавирус . Това обяви естонският държавен глава Керсти Калюлайд в профила си във Фейсбук. Това е причината визитата на Радев в Естония да бъде прекратена.

Керсти Калюлайд съобщава и че българският президент не е посетил официалната вечеря, планирана вчера след срещата на инициативата "Три морета".

"Срещата на върха на инициативата "Три морета", провела се вчера, може да се счита за успешна. Имахме и много бизнес разговори с президента на България Румен Радев и Естония предаде организацията на следващата среща на върха на България. За съжаление трябваше да отменим официалното посещение на българския държавен глава, планирано за днес, тъй като вчера следобед стана ясно, че президентът Радев е бил в контакт с COVID-19 позитивен, преди да пристигне в Естония. След като информацията достигна до Естония, бяха предприети всички необходими мерки и българската делегация беше изолирана е хотела. Ето защо българският държавен глава не присъства и на вчерашната вечеря на инициативата "Три морета". Говорих с президента Радев по телефона тази сутрин и се съгласихме, че при тези обстоятелства отмяната на посещението е единствената правилна стъпка", посочва естонският президент в социалната мрежа.

Официалната визита не започна тази сутрин, както беше планирано - с двустранни и пленарни разговори и срещи на президента с премиера Ратас и с председателя естонския парламент.  

От прессекретариата на държавния глава преди обяд съобщиха, че "предвид състоялата се вчера среща между двамата в Талин в рамките на инициативата "Три морета", двамата взеха решение за отлагане на посещението на българския държавен глава в Естония, поради усложнената обстановка от коронавирус и невъзможността да бъдат изпълнени всички елементи от предвидената програма". 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във