Банкеръ Daily

Общество и политика

Есента на 2018 г. показа рестарт на тревогата у нас, смята политолог

Краят на 2017 г. и началото на 2018 г. беше пикова точка – не че оптимизмът надделя, но песимизмът намаля. Есента на 2018 г. показа рестарт на тревогата”. Това коментира политологът Първан Симеонов пред Би Ти Ви по повод темите от годишния обзор на „Галъп”, който показва нагласите на българите за изминалата година.

Първан Симеонов определи 2018-а като „година от две половини”. Социологът Петър-Емил Митев уточни и кои са двете части, на които се дели изминалата година. По думите му първата част включва зимата, пролетта и лятото, а втората част започва през есента, когато пада доверието не само в президента, но и в правителството и парламента. „Вярата в институциите е разклатена поради влошаването на стандарта на живот”, каза социологът.

Във вътрешнополитически план политологът Даниел Смилов определи ситуацията като „затишие пред буря”. Според него няма много голяма динамика в политическите нагласи, но има ерозия на авторитетите – такава се наблюдава при президента и при ГЕРБ.  Състезанието между ГЕРБ и БСП е без особени размествания, коментира политологът.

В студиото събеседниците коментираха и ситуацията около брекзит. Вървим към брекзит без сделка, което ще е сериозен шок както за ЕС, така и за Великобритания, каза Даниел Смилов. „Лошата новина, изглежда, предстои. Надявам се на чудо в оставащото време, има още няколко вота, но ако нещата вървят в тази посока и с тази инерция, не изглеждат никак добре”, смята той.

Симеонов коментира, че авторитетът на Великобритания е подронен в българските очи. Подронен е и авторитетът на Франция, който е скочил много с идването на Макрон, а този на Германия се възстановява донякъде след трусовете.

Facebook logo
Бъдете с нас и във