Банкеръ Daily

Общество и политика

ЕС ще създаде годишен координиран преглед на отбраната

Изпълнението на приоритетите в областта на сигурността и отбраната и сътрудничеството ЕС – НАТО обсъдиха в Брюксел министрите на отбраната на страните - членки на Европейския съюз на заседание на Съвета „Външни работи/Отбрана“. В заседанието участва заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

От Министерство на отбраната съобщиха, че във фокуса на дискусиите са били приоритетите за развитие на способностите на ЕС, включително създаването на годишен координиран преглед на отбраната и засилването на ролята на бойните групи на ЕС. Министрите одобриха работата по изработването на Европейски план за действие в областта на отбраната.

Съветът прие заключения по прилагането на Глобалната стратегия в областта на сигурността и отбраната, като потвърди ангажимента на ЕС за укрепване на този сектор. 
В разговора за засилване на капацитета на партньорите на ЕС в областта на сигурността и отбраната министър Каракачанов постави акцент върху сигурността на Западните Балкани и Черно море, които за България имат приоритетно значение. 

„България твърдо застава зад разширяването на обхвата на общото финансиране на бойните групи на ЕС, който да включва и разходите, свързани с тяхното разполагане, с цел по-справедливо разпределение на товара между всички страни-членки“. Това посочи министър Каракачанов в дискусията за засилване на ролята и използването на бойните групи на ЕС.
Министър Каракачанов изрази надежда, че ще бъдат разработени ефективни механизми за функционирането на Европейския фонд за отбрана и за набирането на средства за неговото финансиране не само с вноски на страните-членки, но и чрез използване на други съществуващи инструменти на ЕС.

По темата ЕС – НАТО министър Каракачанов подчерта, че за България национален приоритет е засилването на сътрудничеството с НАТО в изграждането на капацитет на партньорите от Западните Балкани и Черноморския регион, както и изпълнението на установените практически ангажименти на сътрудничество в операции. Същевременно той изрази убеждение, че сътрудничеството на политическо и оперативно ниво, предприетите действия в областта на хибридните и кибер заплахите, провеждането на паралелни и координирани учения и приложението на останалите мерки в изпълнение на Съвместната декларация от Варшава ще имат реален принос за европейската и евро-атлантическата сигурност.

Засилването на капацитета на страните от Западните Балкани в областта на сигурността и отбраната беше подкрепено от редица държави. В дискусията беше изтъкнато, че това е насока, в която НАТО и ЕС могат да си сътрудничат успешно и в бъдеще. 

След заседанието на Съвета на ЕС министрите на отбраната и министрите на вътрешните работи на страните-членки на ЕС проведоха работен обяд, на който обсъдиха въпроси, свързани с борбата с тероризма и общите предизвикателства и заплахи за сигурността. 

В рамките на посещението си в Брюксел, министър Каракачанов ще проведе среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във