Банкеръ Daily

Общество и политика

ЕС ще работи ефективно, само ако помогне на новите членки да стигнат старите, смята Радев

Свързаност, сътрудничество и сигурност - тези ключови думи трябва да превърнем в свои ръководни принципи за развитието на региона на Централна и Източна Европа. Това заяви президентът Румен Радев във Варшава, който днес взе участие в Глобалния форум, организиран от Атлантическия съвет.

На срещата присъстваха политически лидери, бизнес ръководители и експерти, които обсъдиха бъдещето на трансатлантическите отношения в условията на нарастващи регионални и глобални предизвикателства. 

"Политиките на сближаване между държавите-членки и отделните региони в Европейския съюз са основен фактор за засилване на убедителното присъствие Съюза на международната сцена. ЕС може да работи ефективно, само ако постига балансирани нива на развитие и помага на новите държави-членки да достигнат стандарта на живот на по-старите", заяви Румен Радев. 

В отговор на въпрос в рамките на форума относно предизвикателствата в отношенията с Русия, държавният глава призова за предотвратяване на дългосрочно противопоставяне.

"В лицето на Украинската криза Европейският съюз се сблъска с типичен замразен конфликт, който трябва да се разреши във възможно най-скоро време. Колкото повече отлагаме решението му, толкова по-голям е рискът за сигурността, свободната търговия и енергийната сигурност за нашата общност", заяви Румен Радев.

Според него Европейският съюз трябва да запази всички канали за диалог с Русия, за да бъдат предотвратени опасностите от ескалация на конфликта и засилване на конфронтацията в дългосрочен план. 

Президентът Радев коментира и постигнатото в рамките на провелата се във Варшава среща на високо равнище в рамките на инициативата "Три морета", като пожела големият брой проекти в сферата на енергетиката, инфраструктурата и дигитализацията, обсъдени по време на срещите, да бъдат реализирани възможно най-скоро с активното участие на частния сектор и с подкрепата на европейските финансови инструменти. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във