Банкеръ Daily

Общество и политика

ЕС се нуждае от оперативен план срещу миграционния натиск, смята президентът

Президентът Румен Радев е призовавал за приемането на оперативен план за действие във връзка с миграционния натиск към сухоземните граници на Европейския съюз. В телефонен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел Радев е изтъкнал, че защитата на външните сухоземни граници на Алианса е от ключово значение за гарантиране сигурността на европейските граждани и недопускане на кризи вътре в Съюза.

Президентът и Шарл Мишел са обсъдили ескалацията на напрежение в региона на Близкия Изток, която създава рискове за сигурността на Европейския съюз и може да предизвика нова бежанска вълна. Радев е призовал за своевременно заседание на Европейския съвет, на което да бъдат обсъдени тези въпроси. Държавният глава е напомнил и че предложение за изработването на общ европейски оперативен план за защита на сухоземните граници на ЕС при рязко нарастване на миграционния натиск е било внесено от него още през пролетта на 2017 г., докато представляваше страната ни на заседанията на Европейския съвет.

Държавният глава е обсъдил увеличения миграционен натиск и с президента на Гърция Прокопис Павлопулос и е подчертал необходимостта от засилена подкрепа от страна на ЕС към Гърция и България за охрана на външните европейски граници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във