Банкеръ Daily

Общество и политика

ЕС предлага на България "координирана помощ" срещу коронавируса

Еврокомисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду е изразила притеснението си относно развиващата се епидемична ситуация в България по време на видеоконферентна връзка с министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, съобщи здравното министерство.

Кириакиду е предложила да бъде задействан механизмът за гражданска защита на Европейския съюз, който би оказал на България координирана помощ за контрол на разпространението на COVID-19.

Еврокомисарят подкрепил допълнителните противоепидемични мерки за овладяване на заболяемостта, които изискват задължителен „зелен сертификат“ за присъствие на редица обществени места и събития на закрито от днес, 21-ви октомври, се казва в съобщението на МЗ.

"Основната ни обща цел трябва да е увеличаване на ваксиналното покритие в България“, е цитирана да казва Стела Кириакиду.

„Все още броят на имунизираните граждани е малък. Въвеждането на изискване за притежание на „зелен сертификат“, както изглежда ще повиши ваксиналното покритие в страната. Пред големи столични болници имаше опашки от желаещи да си поставят ваксина срещу COVID-19“, казва здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

Министърът и еврокомисарят планират да продължат дискусията за епидемичната обстановка в България на среща другата седмица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във