Банкеръ Daily

Ивайло Калфин:

ЕС не е виновен за задълбочаващата се бедност и безработица у нас

За задълбочаването на бедността и високата безработица не е виновен Европейският съюз. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на представянето на доклада "Мониторинг на членството на България в ЕС – 2013-2014". По думите му страната ни използваме редица механизми на Евросъюза, които ни помагат да се смекчат тези ефекти, но много неща зависят от нас и работата на нашите институции.

"Членството в ЕС не попречи в България да се разтвори още повече ножицата в доходите, да се задълбочат социалните неравенства и да се увеличи бедността", коментира Калфин. Той припомни, че Брюксел работи за икономическото съживяване с бюджет 300 млрд. евро и България е изпратила проекти, които да се финансират от него.

По-важно е обаче да имаме собствен национален план за икономически растеж, заетост и социално включване и да гледаме на европейската политика като възможност и инструмент за решаване нашите цели, смята вицепремиерът. според него ЕК няма да се втурне към бърз растеж в близките години, той ще бъде мъчителен и бавен и в тази обстановка трябва да се прави социалната политика.

Калфин изтъкна, че сред препоръките на ЕК към България е изграждането на стабилна пенсионна система. В същото време има много социални фондове които не са ефективни - например парите, които се дават за борба с бедността са изключително неефективни, коментира още той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във