Банкеръ Daily

Румен Радев и Анджей Дуда:

ЕС може да се справи с миграционната криза, само ако е единен

Европейският съюз може да се справи с миграционната криза, само ако е единен и солидарен - това е позицията на  президентите на България и Полша.

Румен Радев и Анджей Дуда са обсъдили по телефона средата за сигурност в съседните на Европейския съюз региони по инициатива на полския държавен глава.

Двамата смятат, че охраната на европейските външни граници в дългосрочен план изисква готовност на Европейския съюз за реакция при извънредни ситуации, недопускане на пробиви в сигурността и хуманитарни кризи.

Дуда е поздравил Радев за преизбирането му за втори мандат като президент.

Президентът на Полша Анджей Дуда е готов да съдейства на Северна Македония за започване на преговори за членството на страната в Европейския съюз. Това е заявил самият той по време на посещението си в Скопие, съобщи преди три дни полският вестник "Газета правна". 

Според изданието Дуда е посочил, че в момента властите в България се формират след избори, но ако те имат проблеми, свързани с приемането на Скопие в блока, той е готов "също да се включи, така че да се стигне до решение, което позволява Република Северна Македония да встъпи в Евопейския съюз на нормални основания".

Facebook logo
Бъдете с нас и във