Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЕС И СЪРБИЯ СИ СТИСНАХА РЪЦЕТЕ

След дълги месеци на отлагане, на дипломатически преговори и медийни спекулации Сърбия и Европейският съюз подписаха дългоочакваното Споразумение за стабилизиране и асоцииране (ССА). Самата церемония не беше никаква изненада, защото индикации за нейното провеждане непрекъснато кръжаха из въздушното пространство на Стария континент. Всичко беше въпрос единствено на конкретна дата. Въпреки че многократно се преструваха на сърдити, и Белград, и Брюксел се стремяха към историческото споразумение с всичките си налични ресурси. Двете страни имаха по една главна тема, чието тълкуване пораждаше недоволството на отсрещната страна. За ЕС и по-точно за прокурорите от Международния съд за военни престъпления в бивша Югославия това е бленуваният арест на неуловимите Радован Караджич и ген. Ратко Младич. За Белград болката е повече от известна - Косово.
В последните месеци двете преговарящи делегации сякаш изчакваха докрай, за да успеят да извлекат максимални отстъпки от отсрещната страна. Въпреки вътрешнополитическите проблеми, които имат, държавните ръководители на западната ни съседка и най-вече съпартийците на президента Борис Тадич от доста време залагат на европейската карта. За трезвомислещ и прагматичен политик като него е повече от ясно, че няма реални перспективи за развитието на страната му без пълноправно членство в ЕС. Големите политически играчи на Балканския полуостров - Гърция, България и Румъния, вече са част от европейското семейство. Повечето от бившите югославски републики също уверено вървят по техния път. За Сърбия посоката е същата.
От другата страна на масата е Европейският съюз. Колкото и да се правят на строги и справедливи, и хората в Брюксел не можаха да скрият огромното си желание да привлекат Белград в своите редици, давайки му членска карта номер 28. Пределно ясно е, че обединена Европа не може да си позволи да остави огромно бяло пространство между Адриатическо море и Стара планина. По тази причина ръководството на общността проведе масирана дипломатическа агитация сред някои свои членове, за да бъдат премахнати всички съществуващи пречки пред поканата за Сърбия. Европейските външни министри организираха няколко кръга напрегнати преговори в опит да убедят Белгия и Холандия да не се противопоставят повече на договора за по-тесни връзки с Белград. Мнозинството държави членки на ЕС искаха бързо да подпишат ССА - първата стъпка към пълноправно членство, не на последно място за да помогнат на сръбските проевропейски партии в предсрочните парламентарни избори през май.
Споразумението беше подписано след две години и половина преговори. Като допълнителен стимул за Белград на срещата в Люксембург одобрение получи и временно споразумение, на основата на което на Сърбия се дава възможност да използва почти 90% от предимствата на САА, преди да го ратифицират всички членки на ЕС. Прилагането на съпътстващия документ ще зависи от оценката на Съвета на министрите в каква степен сърбите са сътрудничили на прокурорите от Хагския трибунал за военните престъпления в бивша Югославия.
Подписаното споразумение е огромен дипломатически успех за сръбския президент Борис Тадич. Документът затвърждава допълнително позицията му в политическия живот на западната ни съседка, макар че бившият ватерполист да доказа, че държи здраво в ръцете си управлението на страната и не се страхува от предсрочни избори. Тадич, разбира се, не си отбеляза автогол и отново заяви на всеослушание, че Белград никога не ще признае Косово. Сръбският президент обаче няма как да не си дава сметка, че, дори това да не се случи на книга, за страната му е много по-разумно да опита да забрави за бившата си южна провинция. Подписването на документа е страхотно признание и за друг водещ политик от Белград - външния министър Вук Йеремич. Въпреки че името му неизменно присъства в медийното пространство, приносът на първия дипломат на Сърбия остава в сянка. Йеремич свърши огромна по обем работа и навъртя километраж, на който могат да завидят дори негови колеги от ранга на Кондолиза Райс и Сергей Лавров.
Пред двамата политици сега стои ново важно предизвикателство. Те трябва да успеят да убедят своите сънародници в правилността на действията си. Политическите им опоненти - премиерът в оставка Воислав Кощуница и радикалът Томислав Николич - моментално изразиха крайните си резерви към Споразумението и изрекоха остри критики срещу тези, които го подкрепиха. Победата на Тадич на президентските избори през февруари обаче показа, че мнозинството от западните ни съседи виждат своето бъдеще в ЕС. Поредният тест ще се проведе на 11 май, когато сърбите ще избират предсрочно и нов парламент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във