Банкеръ Daily

Общество и политика

ЕС е отпуснал 2 млн. евро за изследвания във водите на Черно море

България подкрепя задълбочаването на партньорството между Европейския съюз и Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, заяви ввъншният министър Екатерина Захариева на срещата на външните министри от ЧИС. С днешния форум в Атина приключва гръцкото председателство на организацията и то се поема от Румъния. Преди Гърция, в първата половина на 2019 година, председател на ЧИС бе България.

“Фактът, че три държави-членки на ЕС - България, Гърция и Румъния, председателстват последователно организацията, вече се отразява положително на сътрудничеството между ЕС и ЧИС. Приветствам усилията и на международния секретариат на ЧИС, който успя да привлече 2 млн. евро финансиране от ЕС за тригодишен проект за координиране на изследванията във водите на Черно море”, заяви още Захариева.

“Гръцкото председателство на ЧИС даде своя принос за засилване на ефективността на организацията и продължаването на усилията за реформирането й – каза външният ни министър. - Различните събития от календара на председателството доказаха актуалността на мисията на ЧИС: да работи за икономическата и социалната стабилност на нашия регион.”

В изказванията си редица държави благодариха на Българското председателство на ЧИС, включително и на Парламентарната асамблея на организацията, за приноса в политиките по създаване на работни места, по подобряване на транспортната свързаност и възможностите за търговия, включително за избягване на двойното данъчно облагане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във