Банкеръ Weekly

Общество и политика

Ерменков: Няма писмо от "Газпром" за "Южен поток"

"Не съществува писмо, изпратено от "Газпром" до България, в което има конкретни текстове относно законопроекта за "Южен поток"", заяви пред TV7 депутатът от "Коалиция за България" Таско Ерменков.

"Залагам си името, честта и кариерата, че такова писмо няма. Комисарят Йотингер да ме извика да му обясня на немски, ако не разбира на английски, че не нарушаваме европейското законодателство", заяви Ерменков.

"Аз лично със зъби и нокти ще се боря да се спазва ЕС законодатетелството – да се гарантира достъпът на трети страни до този газопровод, но това няма как да се случи на 2000 м под вотата. Затова морски газопровод завършва там, където е приемната помпа на станцията на сушата, оттам нататък който може да докара газ, ще го прекара. Това го гарантирам", заяви Ерменков.

По думите му невярна е и информацията, че руската компания не иска трета страна да има достъп до тръбите.

Той обясни, че проектът е изключително сложен, в него участват три европейски държави, той не е само чисто руски – само 50% са на „Газпром“. "От него се очаква да бъдат ангажирани над 40 банки за финансиране. Затова е необходимо да има чистота на законодателството, какви законови мерки и параметри ще се прилагат“, убеден е Ерменков.

Данните от НЕК, които ГЕРБ чака, са изпратени, въпреки твърдението на Бойко Борисов, че партията не му е получавала такива, каза още Ерменков.

В петък ГЕРБ заяви, че внася вот на недоверие към кабинета заради проблемите в енергетиката и проваления проект "Южен поток". По думите на Борисов от 15 дни ГЕРБ иска информация от НЕК за това какви са задълженията на компанията в енергетиката, но до този момент им се отказвал отговор.

„Учудвам се на способността на ГЕРБ да си вкарват автоголове с тези вотове. С тази си политика те надминаха гола на Иван Вуцов от световното първенство от 1966, който е класиран за най-красивия автогол в световните архиви“, коментира днес Ерменков. Той беше категоричен, че управляващите ще влязат в парламентарен дебат, за да докажат несъстоятелността на каквито и да било вотове по тази тема, поискани на принципа крадецът вика дръжте крадеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във