Банкеръ Daily

Общество и политика

Ердоган: Влизаме в нова ера

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, който спечели първите в страната президентски избори с пряко гласуване, отправи послание за единство и социално помирение в първата си реч след обявяването резултатите от вота.

„Днес приключваме една ера и влизаме в нова ера“, заяви Ердоган пред хиляди свои привърженици, събрали се пред централата на управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ в Анкара.

Аз ще бъда „президент на 77 млн. турци, а не само на онези, които гласуваха за мен“, обеща Ердоган.

„Днес спечели не Реджеп Ердоган. Днес националната воля спечели още веднъж. Днес още веднъж спечели демокрацията.

Ние може да имаме различни политически възгледи, различен начин на живот, ценности, етнически корени... но ние всички сме синове на тази държава, всеки от нас е собственик на тази държава“, каза Ердоган.

Новоизбраният президент каза още, че опозиционните партии трябва да се откажат от досегашния си стил на общуване с управляващата партия и да започнат да търсят компромиси.

„Вярвам, че опозицията след днешния ден ще преразгледа своята политика и ще се промени в съответствие с образа на нова Турция. Нека започнем нов процес на постигане на обществено съгласие, да оставим разногласията и напрежението в миналото“, добави Ердоган.

Новоизбраният държавен глава, който не крие, че иска да превърне Турция в президентска република, каза също, че готов да работи с опозицията по проект за нова конституция.

Той напомни, че от 2002 г., когато ПСР дойде на власт, тя е печелила на избори девет пъти.

„И всеки път получавахме все по-голяма подкрепа. Аз още веднъж благодаря на нацията, че ме назначи за 12-ия президент на Турската република“, заяви Ердоган, наричайки вчерашния ден „нов ден за Турция, в който тя се възроди от пепелта“.

По данни на Централната избирателна комисия след преброяването на почти 100% от бюлетините, Ердоган е получил абсолютно мнозинство – 51,75 процента от гласовете.

Facebook logo
Бъдете с нас и във