Банкеръ Daily

Общество и политика

Ердоган може да бъде спрян от ЕС, убеден е Радан Кънев

Има случаи, в които моралните съображения и хладната преценка на интереса водят в една и съща посока. Такъв е случаят с турската инвазия в кюрдските райони на Сирия и реакцията на ЕС, заяви българският евродепутат Радан Кънев. 

В публикация в социалните мрежи Кънев припомни, че сирийските кюрди бяха ключови съюзници на цивилизования свят във войната с "Ислямска държава". По думите му тяхното отношение към човешките права, демокрацията и религиозната толерантност, положението на жените в обществото, е много по-близко до нас от това на всеки друг участник в Сирийската гражданска война.

"С включването на паравоенни групи и целенасочените екзекуции на цивилни, режимът на Ердоган все повече заприличва на самата Ислямска Държава. От друга страна, интересът на България, а и на цяла Европа, е в Близкия изток да се възстанови мирът и бежанците да се върнат в домовете си. Инвазията на турската армия и на паравоенни терористични групи е фактор в обратната посока", казва още евродепутът от ЕНП. 

Кънев е убеден, че Ердоган може да бъде спрян, но за целта е нужна единна и категорична икономическа санкция от целия ЕС. Той упреква унгарския лидер Виктор Орбан, че скандално е подкрепил Ердоган и атакува българския премиер Бойко Борисов, че лъкатуши в позициите си.

Това не помага нито на мира в Сирия, нито на сигурността по границите на ЕС, отчита още Радан Кънев. .

"В предстоящите дебати и гласувания в ЕП ще подкрепя линия на спиране на предприсъединителните фондове и категорично предупреждение за замразяване на митническия съюз", обещава евродепутатът

Facebook logo
Бъдете с нас и във