Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЕРАТА, КОЯТО ТАКА И НЕ ДОЙДЕ

Можем да ги наречем мъртвите партии на българския преход. Имената на повечето от тях са смътен спомен. Вестник БАНКЕРЪ реши да припомни историята само на няколко вече несъществуващи или невлиятелни партии, изиграли някаква роля през първото десетилетие след промените в България. В миналия брой разказахме за АСП, допринесла в първите години на демократичните промени за т. нар. срастване между политиката и бизнеса. Според нейния бивш председател проф. Николай Василев тази партия от висшисти е помогнала на доста членове на БСП да се влеят в демократичното движение, а на някои от тях - да пробият в бизнеса и да забогатеят.
Партията, за която ще разкажем сега, принадлежи към многобройните политически формирования, изникнали като гъби след дъжд след 10 ноември 1989 година. Те бяха наречени маргинални, а лидерите им в очите на мнозина олицетворяваха заболяването, наречено български политик.
За чудаците в политиката
е писано неведнъж и винаги с насмешка. Не без основание, защото тези колоритни персонажи са всякакви: от откровено нелепи или драматично затворени в себе си, през такива, които изглеждат просто обречени, до чиста проба мошеници, болезнено славолюбиви, кресливи и арогантни...
Славомир Цанков трудно може да бъде вместен в тези рамки. Той е по-особен случай и може би затова продължава да бъде все още лидер на най-известната от всички маргинални партии у нас. За нея навремето се разправяше следния виц: на следващите избори Ера-3 ще се яви като Ера-2, защото един от нейните членове я напуснал.
Майтапът си е майтап, но тази политическа формация е една от малкото изхитрили се да участват - самостоятелно или в коалиции - във всички досегашни избори за парламент, а нейният лидер дори се е кандидатирал два пъти за президент - през 1992 и 1996 година. Но още преди да я учреди, този човек успява да влезе в историята като един от основателите на СДС. През 1989-1990 г. той се включва в неформалната организация НДЗПЧ (Независимо дружество за защита правата на човека) на Илия Минев. С Любомир Собаджиев създава Комитет 273. Участва в протестите на дисиденти срещу възродителния процес. А на първия голям митинг, организиран през ноември 1989-а пред храм-паметника Св. Ал. Невски, говори открито срещу БКП заедно с д-р Желю Желев, Емил Кошлуков, Александър Каракачанов, Петър Берон, Радой Ралин, Блага Димитрова, Петър Слабаков, Христофор Събев, Петко Симеонов и други емблематични фигури на българския преход.
Впоследствие обаче Славомир Цанков не крие своето недоволство от недостатъчната опозиционност на СДС. Напуска зараждащата се коалиция и основава Ера-3, която по неговите декларации била най-истинската опозиция по онова време.
Той е
един от първите
които се обявяват против налагащия се двуполюсен политически модел. На оживени места в София разлепва свои статии, анализи, съобщения, които привличат вниманието на много хора. На страниците на издавания и списван от самия него вестник Нова ера публикува и програмата на своята партия, която участва самостоятелно в изборите за Велико народно събрание. И получава... 4521 гласа.
В следващите избори се включва в коалиция с БСП (Александър Лилов отнесе бая насмешки тогава), но депутат не става. През 1994 г. се явява още веднъж самостоятелно със своя Съюз на демократичните партии и движения Ера-3. Печели едва 8923 гласа (0.17%). Но през 1997 г. събира 46 765 гласа, или 1.10%, благодарение на това, че Ера-3 е част от т. нар. Обединение за царя. На изборите през 2001 г. се съюзява с Християн-радикалната партия на свещеника Тотьо Петров и се явява като коалиция Национално обединение за цар Симеон Втори. Печели 77 641 гласа, или 1.70 процента. На тези избори за малко в парламента не се промъкна коалицията Симеон II, за която гласуваха 157 141 избиратели (3.44%). Тя пък бе съюз между Партията на свободата и прогреса и Българската демократ-конституционна партия, образуващи т.нар. Движение обединени монархисти на небезизвестния Иван Георгиев.
Хората около Симеон Сакскобургготски нарекоха тези две коалиции ментета, възроптавайки срещу неправомерното използване на името на бившия монарх, което според тях е лишило НДСВ от общо 5.14 на сто от гласовете. Действително, макар и да не успяха да влязат в 39-ото Народно събрание, двете формации реално попречиха на жълтите да получат абсолютно мнозинство и ги принудиха да образуват коалиция с ДПС.
Славомир Цанков не приема упреците, че е използвал коалиция менте. Той не спира да твърди, че Национално обединение за цар Симеон Втори е било просто продължение на участвалото в предишните избори Обединение за царя, за което също са гласували над един процент от избирателите. Лидерът на Ера-3 дори изпитва известна гордост, че по някакъв начин е попречил на НДСВ да постигне абсолютна победа. Според него точно в такива моменти проличавала важната роля на малките партии и се осмисляло тяхното съществувание.
Преди време Славомир Цанков се оплака, че им е била отказана държавна субсидия, полагаща се по право. Съгласно Закона за политическите партии пари от държавата получават всички формации, спечелили над 1% на парламентарни избори. Коалицията на Цанков получи 1.77% от гласовете и наистина трябваше да й бъдат преведени около 90 хил. лв. годишно. Но нито неговото, нито обединението на Иван Георгиев са получили и стотинка държавна субсидия. Отказът на тогавашния финансов министър Милен Велчев бе мотивиран с недоизяснен текст в закона, съгласно който право на субсидия имат партиите, спечелили над 1% на изборите. Но във въпросния член липсва думата коалиция, а формациите на Цанков и Георгиев се явиха именно като коалиции. Работа за съд, казва Цанков, но Ера-3 пари за съд няма.
Огорчението от царя
и откритата неприязън към неговите най-приближени - Милен Велчев и Николай Василев - изиграват роля за скорош`ното загърбване и на монархическата кауза, за да бъдат прегърнати излезлите на мода патриотични идеи.
И ето че на последните парламентарни избори Ера-3 се явява чрез нова национална коалиция, наречена Да живей България - заедно с представляваната от Веселин Данов (син на покойния шеф на Конституционния съд Христо Данов ) Българска партия на справедливостта. Към тях се присъединява и бившият главен прокурор Иван Татарчев, а обединението се финансира изцяло със средства на Веселин Данов. Той успява да получи регистрация в ЦИК, въпреки че за коалиции депозитът е двойно по-висок - 40 000 лева. Резултатът обаче е плачевен - 12 622 гласа (0.35%). Славомир Цанков е склонен да упреква себе си за провала, защото внезапната смърт на майка му попречила да се мобилизира за изборите. Впрочем на първите преки избори за президент и вицепрезидент на България през януари 1992 г. Славомир Цанков и Михаил Миланов успяха да привлекат общо 50 247 гласа (0.99%) и се наредиха на 5-о място от явилите се 22 кандидатски двойки.
На следващите президентски избори след пет години кандидатстват само 13 двойки. Славомир Цанков пак е на линия, този път с Добри Добрев. Двамата се нареждат на седмо място с 22 724 гласа (0.53%). Но ги изпреварват дори и участвалите на майтап Христо Бойчев и Иван Кулеков, за които гласуват 57 668 избиратели (1.34%).
Днес бъдещето на Ера-3 е
поставено на карта
Формацията е в списъка от 294-те партии, които не са се отчели пред Сметната палата за 2005 година. Славомир Цанков се надява, че все още този пропуск може да бъде поправен. Защото никак не му се иска да приеме, че и Ера-3 ще се нареди в кохортата мъртви партии на прехода. Впрочем усилията на властимащите отдавна са насочени към недопускане на маргинализирани партии до избори. И законодателните промени засега успяват да обслужват това им намерение. Макар за хала, до който сме я докарали, най-отговорни са немаргиналните политици от БСП, СДС, НДСВ и ДПС, единствени разполагали с някаква власт през изминалите години. Затова и ще стават все повече българите, посрещащи с омерзение дори споменаването на техните имена. А за Ера-3 може би ще си спомнят само с... усмивка.

Славомир Цанков, лидер на Ера-3: НЕ СЕ ЧУВСТВАМ ИЗОЛИРАН
Може да ви прозвучи странно, но мотивацията ми през всичките тези години да не се откажа от политиката е произтичала от това, че чувствам някакво задължение. Останах един от последните, които тръгнаха в началото на промените. Но продължавам да вярвам, че трябва да остана верен на онова, към което се стремял още тогава. Въпреки разочарованието от начина, по който се развиха нещата в България.
Що се отнася до приемането ни в Европейския съюз, аз съм на различно мнение. Според мен Изтокът притежава огромен потенциал. Той е богат на ресурси и е способен да бие Запада в перспектива. Европа все повече закъсва и ми се струва, че ние, българите, отново се прикачваме към една губеща кауза. В Европа нямаме добро бъдеще, защото не сме в състояние да се конкурираме със страните в Евросъюза. Опасявам се, че там, където влизаме, както се казва по долни гащи, много трудно ще запазим своята самостоятелност и самобитност. Винаги ще бъдем във васално положение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във