Банкеръ Daily

Общество и политика

Епидемията затихва, но нищо още не е свършило, предупреди проф. Кантарджиев

Епидемията затихва, но нищо още не е свършило. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му отпускането на мерките бързо би довело до появата на нови клъстери на заразата от COVID- 19 у нас. Той обясни огнището на болестта в Сърница със събирането на много хора заради мюсюлманските празници.

"Вече 10 души заразяват от 8 до 5 души, значи вървим надолу с разпространението на инфекцията", посочи Кантарджиев пред БНТ.

"Когато ни запитаха "къде е адът", още март месец казахме, че пикът ще е средата или третата третина на април. Точно така се случи, но адът не беше в цялата страна и адът не беше във всички болници, адът беше в дадени области", каза още професорът.

Той даде пример с област Видин, където голяма част от лекарския персонал се разболя, което сериозно намали капацитета на болницата.

"Няма хаос с разликата в числата за заболелите от коронавирус. 101 дни данните се събираха по телефон и факс, сега се въведе електронна система, която откри грешки на предишната система, които никой не искаше да скрие. Преди казваха, че нарочно сме увеличавали броя на починалите, а сега се оказа, че 12 смъртни случая не са били вписани", подчерта  директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той категорично отрече някой от оперативния щаб да е "карал хората да пишат, че пациентите са починали от коронавирус".

"Засега разчитаме на съзнанието на българския народ и дори да отпаднат някои мерки, да продължава да избягва събирания на закрито, да се мият редовно ръцете. Доста хора и след отпадане на мерките ще продължат да си носят маските в градския транспорт и магазините, и това е правилно", смята Кантарджиев.

41 са новите заразени у нас. За последното денонощие има един нов случай на починал с коронавирус. Това показват данните на Единния информационен портал за коронавируса в България към 00:00 ч.

С това починалите стават 160.

От Министерството на здравеопазването също потвърдиха данните.

От изследваните през последното денонощие 1196 проби 41 са с положителен резултат. Разпределението по области е, както следва: Благоевград – 1; Бургас – 1; Враца – 2; Габрово – 1; Кърджали – 2; Пазарджик – 2; Плевен – 1; Разград – 3; Сливен – 6; София област – 7; София – 13; Шумен – 1; Ямбол – 1.

Общо потвърдените до днес, 6.06. случаи на коронавирус в България са 2668. Активните случаи са 980. Излекувани са общо 1528 лица, като 138 от тях са регистрирани през последното денонощие.

В лечебни заведения за болнична помощ се намират 147 пациенти с доказан COVID-19, като 12 от тях са настанени в интензивни структури.

Националната информационна система показва, че до момента медицинските служители, при които е констатирана коронавирусна инфекция у нас, са общо 288 лица. За последното денонощие са регистрирани 2 нови случая - на медицински сестри от Самоков.

Последният смъртен случай, регистриран към 5.06., е на 60-годишен мъж от Пазарджик, хоспитализиран в УМБАЛ "Свети Георги", гр. Пловдив. Няма информация пациентът да е имал придружаващи заболявания.

Извънредната епидемична обстановка е до 14 юни, а в аванс премиерът Бойко Борисов обяви, че всички ограничения ще отпаднат на 15 юни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във