Банкеръ Daily

Общество и политика

Епидемията се разраства с бързи темпове, предупреждава проф. Витанов

„Още не сме минали средата на октомври и вече сме почти на 25 хиляди инфектирани с коронавирус, което беше моят оптимистичен сценарий", заяви пред БНР математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов. През септември математикът предупреди, че до края на месец октомври в страната ще бъдат инфектирани с коронавирус 30 000 души.

„Що се отнася за починалите, броят наистина е голям, но моята прогноза и по тази тема беше октомври да настигнем и подминем броя от 1000 човека", допълни той.

Проф. Витанов припомни, че октомври е преходен месец между сравнително ниските нива на заразени с Covid-19 през лятото и предстоящия зимен период. Очаква се през ноември нивата на заболеваемост да се покачат.

„Това, което ни очаква – ноември ще се комбинира вирусът с другите грипове. 1,375 е базовото репродуктивно число за днес – значи над 1,3, и така стои вече няколко дни, което никак не е добре. И най-добрата здравна система не може да издържи повече от три-четири седмици на това число, което означава, че епидемията се разраства с бързи темпове и това трябва да бъде спряно. Начинът да бъде спряно е хората да изпълняват тези елементарни мерки", каза професорът.

"Моето изчисление показва, че този вирус бавно отслабва, тоест смъртността намалява. Тоест, колкото по-късно се зарази човек, толкова по-леко ще го изкара. Така че отлагайте да се заразите“, посъветва проф. Витанов. По думите му в момента 100 души заразяват други 130

11.47% е смъртността от КОВИД-19 сред пациентите в болниците у нас за първите шест месеца на пандемията, показва анализ на „Индекс на болниците“, за който са използвани данни на Министерството на здравеопазването. От началото на пандемията през март тази година до 1 септември в страната са били хоспитализирани 5340 души с Covid-19, починали от тях са 613.

За изминалото денонощие починалите от инфекцията са 23-ма души. Увеличават се и новите потвърдени случаи на заразени с Covid в страната - те са 587 при направени 4320 PCR-теста.

Положителните проби за изминалото денонощие са 13,5% от всички направени тестове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във