Банкеръ Daily

Общество и политика

ЕП започва да проверява националните планове за възстановяване

Европейският парламент ще започне да проверява националните планове за възстановяване на страните членки, съобщи парламентарната група на Европейската народна партия.

Създадена е специална работна група на парламента, която в сряда проведе първото си заседание.

Работната група ще задейства процедурите така, че Европарламентът да може да гарантира, че всяко евро от Фонда за възстановяване за над  672 милиарда ще бъде похарчено там, където е необходимо, подчерта зам.-председателят на групата на ЕНП Зигфрид Мурешан.

Предвижда се евродепутатите да очертаят правната рамка, по която ще следят дали залегналите в плановете бюджетни разходи са насочени за това, за което са предвидени. ЕНП предупреждава, че евродепутатите няма да одобряват планове, които не изпълняват заложените цели.

Според парламентарната група плановете следва да бъдат насочени към целите за цифровизация и прочистване на икономиката от вредно за природата въздействие. Допълва се, че целите включват преход в енергийната и транспортната инфраструктура, развитие на бърз интернет, подобряване на енергийната ефективност на сградите.

Еврокомисията уточни, че за да започне изплащането на сумите от бюджета на ЕС са необходими още няколко стъпки. Първата е националните парламенти да одобрят въвеждането на нови европейски данъци. След това ЕС ще може да изтегли от финансовите пазари заеми, които да бъдат изплащани чрез новите данъци. Заемите ще бъдат разпределяни през общия бюджет към държавите в подкрепа на икономиката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във