Банкеръ Daily

Общество и политика

ЕП разкритикува отхвърлянето на актуализация на черния списък за пране на пари

Нова резолюция, приета с мнозинство, разкрива загрижеността на членовете на Европейския парламент, че държавите-членки са заобиколили плана на Комисията да поставят нови страни в черния списък на ЕС за изпиране на пари. 

Тази резолюция бе приета само седмица след като държавите-членки отказаха да включат 23 държави в актуализиран черен списък. Тези държави бяха предложени от Комисията във връзка с недостатъчния напредък на тяхното законодателство в борбата с изпирането на пари. Резолюцията все пак дава висока оценка на работата, извършена от Комисията за приемане на списък, изготвен въз основа на строги критерии, който по-рано бе приет съвместно и от Съвета, и от Европейския парламент.

В доклада се отбелязва, че страните в списъка са оказали дипломатически натиск и лобиране. Въпреки това се заявява, че този натиск не бива да подкопава способността на институциите на ЕС да се борят с прането на пари и срещу финансирането на тероризма, свързан с ЕС.

Членовете на ЕП считат, че процесът на проверка и вземане на решения трябва да се извършва единствено въз основа на общоприетата методология. В резолюцията се посочва, че различни парламентарни комисии са изразили загриженост относно слабостите на руските рамки за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма, но все пак Русия не е била включена в предложения списък.

Предстои Комисията да представи друг, идентичен или изменен списък, а Европейският парламент и Съветът ще разполагат с един месец да го одобрят или да се противопоставят.

Комисията предложи 23 държави да бъдат включени в черния списък на държавите с висок риск от улесняване на прането на пари: Афганистан, Етиопия, Иран, Ирак, Северна Корея, Пакистан, Шри Ланка, Сирия, Тринидад и Тобаго, Тунис и Йемен, всички вече в списъка на ЕС, като се добавят Американска Самоа, Бахамските острови, Ботсуана, Гана, Гуам, Либия, Нигерия, Панама, Пуерто Рико, Самоа, Саудитска Арабия и Американските Вирджински острови.

Включването на държава извън ЕС в списъка на високорисковите държави не води до икономически или дипломатически санкции, а изисква задължените субекти като банки, казина и агенции за недвижими имоти да прилагат засилени мерки за надлежна проверка на транзакциите, за да се гарантира, че финансовата система на ЕС е подготвена да предотвратява рискове, свързани с изпирането на пари и финансирането на тероризма, идващи от тези държави извън ЕС.

Държавите-членки определят процеса на актуализиране на списъка като неясен и потенциално уязвим за правни предизвикателства. Въпреки това съществуват опасения, че някои страни от ЕС са подложени на сериозно лобиране, особено от страна на САЩ и Саудитска Арабия.

      

Facebook logo
Бъдете с нас и във