Банкеръ Daily

Общество и политика

ЕП ни даде частичен достъп до визовата система на Шенген

Днес Европейският парламент подкрепи предложение на Съвета на Европейския съюз за предоставяне на България и Румъния на частичен достъп до визовата база данни на Шенгенската информационна система. След като бъде гласувано и от Съвета, решението ще позволи на двете държави да проверяват информация във визовата система, без да могат да въвеждат, изменят или трият данни.

Това решение е формално и се налага заради въвеждането на постоянните проверки по външните граници на ЕС на всички преминаващи, независимо от техния произход. В аргументите на решението се подчертава, че то не е пряко свързано с приемането на България и Румъния в Шенген.

През 2011 г. Съветът на ЕС прие заключението, че България и Румъния са изпълнили всички условия, за да станат част от Шенгенското пространство. За да се присъединят двете страни към Шенген, е необходимо единодушно гласуване в Съвета.

Вчера премиерите на България и Румъния -  Михай Тудосе и Бойко Борисов, заявиха на съвместна пресконференция във Варна, че двете страни  са "обречени" да вървят заедно и по пътя си към Шенгенското пространство. Според Тудосе въпросът е политически и по всеобщото мнение на европейските ни партньори формални пречки за присъединяването към Шенген няма като това би трябвало да се случи най-късно до една година.

Борисов припомни, че България се намира на едно от най-критичните места по пътя на мигрантския поток към Централна Европа. "Ние имаме сухопътна граница и с Турция и с Гърция, но благодарение на общите ни усилия с Румъния вече сме постигнали "нулева миграция", каза премиерът.

"Повечето от европейските ни партньори са категорични, че по отношение на опазването на външните граници на Европейския съюз България и Румъния се справят много по-добре отколкото редица шенгенски страни, каза още Борисов. Тази оценка е дадена от най-високите инстанции в Съюза".

Facebook logo
Бъдете с нас и във