Банкеръ Daily

Общество и политика

ЕНП ще постави пред ЕП въпроса за върховенството на закона у нас

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) ще постави темата за върховенството на закона и спазването на гражданските права в България на всички нива в Европейския парламент. Това заяви координаторът на ЕНП в Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент Йерун Ленарс след среща с председателя на 44-тото Народно събрание и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Цвета Караянчева и активисти от ГЕРБ - Кърджали, които осъдиха МВР за незаконни арести по време на предизборната кампания, информират от пресцентъра на партията.

"Подобни арести без основания са скандални и недопустими. Скандално е да се задържат или привикват в полицията без основания стотици граждани. Освен в Комисията ЛИБЕ, ще поставим въпроса за работата на българските власти и спазването на правата на гражданите в Групата за върховенство на закона, защото досега колегите от левите партии държаха много на темата, но изведнъж загубиха интерес", заяви Ленарс.

"Разтревожени сме от развитието на ситуацията в България. Очевидно е, че нещата са извън контрол. ЕС трябва да се вгледа по-внимателно в спазването на върховенството на закона в България и ЕНП ще се заеме с тази задача." Това заяви председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер по време на среща с членове на ГЕРБ - Кърджали. 

"Вече имаме и съдебен резултат от вашите случаи, които доказват, че управляващите в България не са действали по справедлив и политически коректен начин срещу европейски граждани. Ето защо Европа трябва да наблюдава отблизо какво се случва в България и ЕНП ще се заеме с това", каза още Манфред Вебер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във