Банкеръ Daily

Общество и политика

ЕНП преметна Борисов и Цветанов?

Манфред Вебер (вляво) и Бойко Борисов преди срещата за Западните Балкани в София (17 май)

Европейският парламент гласува промени в правилата за командированите работници в Европейския съюз, добили известност като "Пакет Мобилност". Депутатите решиха командированите работници да получат равно заплащане за една и съща работа на същото място, гласи съобщение на ЕП. 

Ревизираните правила, одобрени с 456 гласа "за", 147 "против" и 49 "въздържали се", имат за цел да осигурят по-добра защита на командированите работници и лоялна конкуренция за дружествата, посочва Европарламентът.

Съгласно договорения текст всички правила за възнаграждения на приемащата страна трябва да се прилагат за командированите работници. Разходите за пътуване, билети и настаняване ще трябва да бъдат заплатени от работодателя и да не бъдат приспаднати от заплатите на работниците. Работодателите също така трябва да гарантират, че условията за настаняване на командированите работници са достойни и в съответствие с националните правила.

Държавите-членки ще разполагат с две години, за да транспонират правилата в своите национални закони и трябва да ги въведат в сила до края на този период. Последната стъпка, преди окончателното приемане на акта, е подписването му от българското председателство и председателя на Европейския парламент.

Припомняме, че Манфред Вебер - председателят на групата на ЕНП, към която принадлежи и ГЕРБ, обеща на своите български колеги, че депутатите му няма да подкрепят текстовете, тъй като българският транспортен бранш и правителството не е съгласни с тях. Кабинетът иска от обхвата на директивата да бъдат извадени международните шофьори. За същото настояват и българските евродепутати.

В "Пакета мобилност" са включени изисквания шофьорите да се прибират до родното си място на всеки 3 седмици, след третия ден в страна от ЕС на шофьора да му се плаща по нормите за командировки на държавата, в която е влязъл, да не се спи в кабините на камионите. Точно срещу тези разпоредби скача българският бизнес, според който новите правила ще извадят от пазара източноевропейските фирми.

Позиции

ЕНП: "Това гласуване е крайъгълен камък на законодателния мандат 2014-2019 г. Тя отразява социалната, икономическата и политическата реалност на Европейския съюз. Той поставя ясен курс към по-социална Европа с по-справедлива конкуренция между фирмите и по-добри права на работниците. Гласувайки в подкрепа на това споразумение, Европейският парламент предоставя по-добри права на работниците и също така осигурява необходимата защита по отношение на предприятията."

Социалдемократите: "Европа си избира равно заплащане за еднаква работа на едно и също място. И това е голямо постижение. Колегите могат да бъдат отново колеги, а не конкуренти. Това е важна стъпка към създаването на социална Европа, която защитава работниците и спира компаниите да се състезават до дъното. Европа, която гледа към обикновените, трудещите се."

Facebook logo
Бъдете с нас и във