Банкеръ Daily

Общество и политика

ЕНП не позволява на Радан Кънев да се изкаже на дебата

Ръководството на групата на ЕНП в Европейския парламент е гласувало решение да не предостави време за пленарно изказване на алтернативни позиции в днешния дебат за България. За това информираха във "Фейсбук" българските евродепутати Радан Кънев и Александър Йорданов.

„Разбирам тази позиция, но я намирам дълбоко погрешна, от гледна точка на дългосрочния интерес на ЕНП и вечните ценности, които партията защитава. На днешното заседание на групата на ЕНП, непосредствено преди дебата, ще направя последен опит да убедя ръководството на групата, че пасивната и защитна позиция вреди и на ЕНП, и на интереса на българските граждани и европейските данъкоплатци“, написа Кънев.

Въпреки това той заяви, че ще се възползва от правото си да внесе писмено изказване по дебата, в което щял да изкаже гледната точка на „тези две трети от българските граждани, които подкрепят протестите и се обръщат към Европа с призив за подкрепа на законността и свободата“.

"Това, което имах да кажа по въпроса за тази антибългарска акция на социалисти, комунисти, зелени и леви либерали, съм го казал в работната група на ЕНП в комисията  LIBE, както и пред парламентарната група. Въпреки препоръката на Медицинската служба на парламента депутатите от т.нар. рискова група 100%  да избягват участие в заседания в закрити помещения, ще присъствам в пленарната зала, за да чуя и видя до каква още низост могат да паднат хулителите на България. „Отровеният“ от злоба протестър Минеков няма да бъде допуснат в Парламента. Гласуването на резолюцията ще е в четвъртък и тогава ще стане ясно кои политически сили в Европа са приятели на България и кои са тези, които не ни мислят доброто“, коментира Александър Йорданов.

Дебатът ще се проведе с начален час около 20:00 ч. българско време. От ЕНП вероятно ще се изкажат единствено Манфред Вебер - председател, Андрей Ковачев - зам.-председател, Роберта Мецола - координатор на Комисията LIBE  и Андрей Новаков, съобщи Йорданов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във