Банкеръ Daily

Общество и политика

ЕНП губи влияние, време е за нова партия, смята Орбан

Европейската народна партия губи влияние, защото се отклонява към либерални и центристки политики и това трябва да бъде променено. Това обяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

"Ако ЕНП не е способна да промени курса си, тогава ще възникне необходимост от нова инициатива в европейската политика, от нова посока. Ако не можем да постигнем промяната в рамките на ЕНП, тогава ще представим нова инициатива в европейския партиен живот, защото трябва да създадем противотежест на възхода на движението на  Еманюел Макрон", коментира Орбан.

Според унгарския премиер британският министър-председател Борис Джонсън е "един от най-смелите политици в Европа", а Европейският съюз трябва да се стреми към силни стратегически отношения с Великобритания, след като тя напусне блока. 

В края на миналата година Орбан обяви, че управляващата в Унгария партия "Фидес" може да излезе от дясноцентристкия блок в ЕС. ЕНП през март замрази членството на "Фидес" заради популистката антиимигрантска кампания на Орбан и ерозията на върховенството на закона, свободата на медиите и правата на малцинствата. ЕНП обяви, че ще изпрати група в Унгария, която да проучи условията и да реши дали да запази "Фидес" в редовете си, а новият председател на ЕНП Доналд Туск очаква този процес да приключи до края на януари.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във