Банкеръ Weekly

Общество и политика

Енергийните алтернативи на Прибалтика

Естония, Литва и Латвия внасят газ от Русия. Всяка от тях обаче има защитни буфери, които да гарантират захранването на потребителите им, ако Москва спре да изнася синьо гориво заради кризата в Украйна. Всъщност именно тези държави са и най-гласовитите критици на руския експанзионизъм и настояват Европейският съюз да наложи по-строги санкции на руснаците.


От всички членове на ЕС Естония е била на второ място (след Дания) по независимост от вноса на енергия през 2012-а. Основното й гориво за производство на енергия тогава е бил шистовият газ, покрил 81% от нуждите, а възобновяемите енергийни източници са осигурили още 15.2 процента. Официална статистика за 2013-а все още не е огласена.


Подземните депа на Латвия могат да съхраняват 2.3 млрд. куб. м газ - доста над консумацията от 1.5 млрд. куб. м през миналата година. След меката зима в тях все още има известни резерви, които да се използват при нужда. В екстремни случаи страната може да изпомпа и газа, предвиден за поддържане на налягането в резервоарите (т. нар. буферен газ), който ще е достатъчен да задоволи потребностите й.


Литва пък очаква да започне вноса на втечнен природен газ през 2015-а чрез плаващия терминал, наречен "Независимост" в пристанищния град Клайпеда. Да не говорим, че Калининград, където е балтийският флот на Москва, зависи от доставките на газ, които трябва да преминат през територията на Литва. През 2013-а обаче лъсна новината, че Русия строи газово хранилище в Калининград, което ще може да осигури нуждите от синьо гориво за две до четири седмици.


Президентът на Литва Далия Грибаускайте подчертава, че вносът на втечнен газ ще сложи край на "екзистенциалната заплаха" от зависимост от руска енергия. Строящият се плаващ терминал ще покрие около две трети от миналогодишната газова консумация от 2.7 млрд. куб. м и капацитетът му ще може да се увеличи по-късно до 4 млрд. куб. м годишно. По оценка на анализатори именно "Газпром" е принудил Литва да се насочи към вноса на втечнен газ, защото руският монополист е искал от Вилнюс между 460 и 490 щ. долара за 1000 куб. метра гориво. За сравнение, средната цена за ЕС е в диапазона 370-380 щ. долара.


Латвия, която плаща доста по-малко от Литва за руския газ, няма особено желание да атакува монопола на "Газпром" и е отложила либерализацията на газовия си пазар за април 2017-а.

Facebook logo
Бъдете с нас и във