Банкеръ Daily

Общество и политика

Енергийният експерт Еленко Божков е третият обвиняем за спирането на метрото

Енергийният експерт Еленко Божков е третият обвиняем за спирането на метрото на 20 юли. От Софийската районна прокуратура съобщиха, че му е повдигнато обвинение за извършването на хулигански действия в стратегически обект в град София. Със същото обвинение са и бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов и 29-годишният Светослав Трайков.

Активните действията по разследването продължават с назначаване на експертизи и разпит на свидетели, уточняват още от държавното обвинение.

Припомняме, че на 20 юли вечерта бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов беше арестуван и отведен в Първо РПУ в столицата. Той е бил задържан в късния следобед на улица "Аксаков" в София. Причината е натискането на аварийните бутони на метростанция "Софийски университет" по-рано през деня.

По време на протестите пред парламента, докато се обсъждаше внесения от БСП вот на недоверие, и след призив на протестиращите за блокиране на институции и транспортни връзки, трима души натиснаха бутони за изключване на тока и аварийно спиране на мотрисите.

"Веднага след това избягали. Минути по-късно електрозахранването на станцията е възстановено. В резултат на проведените оперативно-издирвателни действия в Първо РУ е отведен 56-годишен мъж, чиято съпричастност се установява", стана известно още от съобщението на МВР.

По-късно пред сградата на Първо РУ се събраха част от участниците в протеста срещу правителството. Те настояха Спасов да бъде освободен, като блокираха движението по бул. "Шипченски проход". На място пристигна и лидерът на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова и адвокат Татяна Дончева, лидер на "Движение 21". Движението на превозните средства от градския транспорт в района беше преустановено.

Спасов и Трайков бяха задържани за 24 часа, а след това им бяха повдигнати обвинения за хулиганство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във