Банкеръ Daily

Калоян Стайков:

Енергийната политика на ЕС ще се промени, но в каква посока

"Цялата енергийна политика на ЕС ще се промени. Големият въпрос е в каква посока".

Това мнение изказа пред БНР Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт.

Според него заявките на европейските държави да се откажат от доставките на газ и петрол от Русия изглеждат интересно, защото, ако е толкова лесно, е можело да се случи досега.

"Това означава, че е свързано или с технологични проблеми, или с финансови проблеми. Дали европейските страни са склонни да понесат някакво страдание под формата на по-ниски доставки или по-високи цени, или и двете, или това е по-скоро немислим сценарий", коментира той.

Стайков допусна, че това може да се случи заради форсмажорната ситуация в момента.

По думите на анализатора в момента пазарите включват огромна рискова компонента, която е свързана с войната в Украйна.

"Колкото по-дълго продължи конфликтът и колкото по-дълбоки са негативните ефекти от него, толкова повече пазарите ще се страхуват и това ще се отрази на цените", каза той.

Калоян Стайков посочи, че за следващия период, в който трябва да се нагнети газ в хранилищата, остава въпросът откъде ще е осигурен този допълнителен газ.

"Общото настроение в Европа е, че голямата разлика ще дойде от втечнен газ, ще се увеличи в някаква степен вътрешното производство и евентуално - внос от Норвегия. Дали това ще стане и на каква цена - остава да видим", допълни анализаторът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във