Банкеръ Daily

Общество и политика

Енергийната бедност в България е между 27% и 35%

Между 3 и 6 млрд. евро за пряко подпомагане на домакинствата в енергийна бедност може да получи страната ни от Европейския социален фонд за климата. Неговата цел е да обезпечи енергийния преход в изпълнение целите на Зелената сделка.

Зелената сделка обединява 15 закона и дава възможност да се материализира икономическата, енергийна и зелена трансформация. От всички тях има един закон, който ще компенсира всички, които ще бъдат засегнати от тази трансформация – Социалния фонд за климата. Това беше посочено от евродепутата Петър Витанов, който участва в дискусията "Социалният фонд за климата за по-справедлив енергиен преход" в Дома на Европа, организирана от Бюрото на Европейския парламент в България.

Относно енергийната бедност той заяви, че в България тя е между 27% и 35% и между 6 и 7% на средноевропейско ниво. Доближаваме се до страни като Косово и Босна и Херцеговина, добави евродепутатът и отбеляза, че страната ни има огромен проблем с жизненото равнище на българските граждани.

Витанов обясни, че Социалният фонд за климата ще финансира както най-засегнатите от зелената трансформация, така и търговията с емисии. По думите му това може да се случи по два начина - чрез директно подпомагане и като се дадат средства на хората, на които са им се повишили сметките за отопление, осветление. Средствата, които се отпускат за директно финансиране, са до 40 % от фонда, отбеляза той, цитиран от БТА. Другата възможност е чрез различни инициативи и инвестиции – намаляване на данъци, реновиране на сгради, подпомагане за закупуване на електрически автомобили или тротинетки.

Георги Стефанов, началник на кабинета на заместник министър-председателя по климатични политики в оставка, определи Зелената сделка като инструмент, който цели да подкрепи уязвимите домакинства. Трябва да намерим трайни решения за изкореняване на енергийната бедност, заяви той. 

Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет (ИСС), смята, че трябва да се разшири обхватът на потенциалните бенефициенти на Социалния фонд за климата - да включва и малки и средни предприятия. 75% от заетостта в страната ни се осигурява от малки и средни предприятия и това би дало сериозен ефект върху възможностите за заетост и възможностите в страната ни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във